Dezvolt programe de facturare, de contabilitate, etc. Aceste programe trebuie inregistrate la ORDA inainte de vanzarea lor (este obligatoriu inregistrarea)? Paginile web trebuie inregistrate ?
Nu va obliga legea sa faceti inregistrarea; daca aveti un interes in protejarea unei/unor creatii proprii (cu caracteristici distinctive dovedite), atunci faceti demersuri de inregistrare.
Si cum se poate interpreta Ordonanta nr. 25/2006 din 26/01/2006 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 84 din 30/01/2006, partea de mai jos:
Art. 17. - (1) Inregistrarea sau, dupa caz, inscrierea in Registrul national al programelor pentru calculator este obligatoriu pentru:
1. persoanele fizice autorizate si persoanele juridice care desfasoara pe teritoriul Romaniei oricare dintre urmatoarele activitati:
a) producere de programe pentru calculator;
b) import de programe pentru calculator;
c) distribuire de programe pentru calculator;
d) inchiriere de programe pentru calculator;
e) comercializare de programe pentru calculator;
2. programele pentru calculator:
a) produse in Romania si comercializate de catre comercianti specializati;
Eu as interpreta aceasta ordonanta nu ca un act necesar economiei, ci asa cum se recunoaste in preambul: pentru intarirea "autoritatii"... tindem spre Big brother #-o
Ordonanţa nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor , elaborată în vederea uniformizării legislaţiei interne cu normele comunitare, a înlocuit Ordonanţa nr. 124/2000. Deşi ar fi trebuit să aducă îmbunătăţiri legislaţiei în domeniu, noua reglementare spre deosebire de cea veche, nu mai aminteşte scopul producerii programelor de calculator ce trebuie înregistrate în Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator. Vechea reglementare stabilea clar că trebuie înregistrate doar acele programele informatice produse „în vederea comercializării”. Conform reglementării în vigoare se ajunge la situaţia în care creatorii de astfel de programe primesc amenzi deoarece nu îşi înregistrează creaţia chiar şi în situaţia în care o folosesc exclusiv pentru uz personal.
Pană şi modul în care legea românească în domeniu înţelege să definească noţiune de „program pentru calculator” generează confuzii în practică. Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, identifică doar elementele programului pentru calculator care sunt protejate: „Produsele expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate în orice fel de limbaj, fie în cod-sursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele“.
Consiliul European defineşte programele pentru calculator ca fiind „ansamble de instrucţiuni destinate a permite executarea unor funcţii de către un sistem de procesare a informaţiilor, denumit calculator“. După cum se poate observa, legislaţia românească nu a adoptat această definiţie.
Se ajunge la situaţia în care, datorită modului precar în care a fost edictată legislaţia, majoritatea companiilor producătoare de soluţii informatice, pentru a nu intra în ilegalitate, trebuie să întreprindă demersurile respective.
Deşi dispoziţiile comunitare ar fi trebuit sa aducă îmbunătăţiri sistemului juridic românesc, modul în care autorităţile naţionale au înţeles să implementeze directivele edictate de U.E. s-a dovedit a fi un act mecanic.