avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Trebuie inregistrate la O.R.D.A. produsele de software ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Trebuie inregistrate la O.R.D.A. produsele de software inainte de vanzare ?

Dezvolt programe de facturare, de contabilitate, etc. Aceste programe trebuie inregistrate la ORDA inainte de vanzarea lor (este obligatoriu inregistrarea)? Paginile web trebuie inregistrate ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iulia. , utilizator 15:47, 28 Martie 2010
Nu va obliga legea sa faceti inregistrarea; daca aveti un interes in protejarea unei/unor creatii proprii (cu caracteristici distinctive dovedite), atunci faceti demersuri de inregistrare.

Succes!
Si cum se poate interpreta Ordonanta nr. 25/2006 din 26/01/2006 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 84 din 30/01/2006, partea de mai jos:

Art. 17. - (1) Inregistrarea sau, dupa caz, inscrierea in Registrul national al programelor pentru calculator este obligatoriu pentru:
1. persoanele fizice autorizate si persoanele juridice care desfasoara pe teritoriul Romaniei oricare dintre urmatoarele activitati:
a) producere de programe pentru calculator;
b) import de programe pentru calculator;
c) distribuire de programe pentru calculator;
d) inchiriere de programe pentru calculator;
e) comercializare de programe pentru calculator;
2. programele pentru calculator:
a) produse in Romania si comercializate de catre comercianti specializati;

Va multumesc!
Eu as interpreta aceasta ordonanta nu ca un act necesar economiei, ci asa cum se recunoaste in preambul: pentru intarirea "autoritatii"... tindem spre Big brother #-o
Ordonanţa nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor , elaborată în vederea uniformizării legislaţiei interne cu normele comunitare, a înlocuit Ordonanţa nr. 124/2000. Deşi ar fi trebuit să aducă îmbunătăţiri legislaţiei în domeniu, noua reglementare spre deosebire de cea veche, nu mai aminteşte scopul producerii programelor de calculator ce trebuie înregistrate în Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator. Vechea reglementare stabilea clar că trebuie înregistrate doar acele programele informatice produse „în vederea comercializării”. Conform reglementării în vigoare se ajunge la situaţia în care creatorii de astfel de programe primesc amenzi deoarece nu îşi înregistrează creaţia chiar şi în situaţia în care o folosesc exclusiv pentru uz personal.
Pană şi modul în care legea românească în domeniu înţelege să definească noţiune de „program pentru calculator” generează confuzii în practică. Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, identifică doar elementele programului pentru calculator care sunt protejate: „Produsele expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate în orice fel de limbaj, fie în cod-sursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele“.
Consiliul European defineşte programele pentru calculator ca fiind „ansamble de instrucţiuni destinate a permite executarea unor funcţii de către un sistem de procesare a informaţiilor, denumit calculator“. După cum se poate observa, legislaţia românească nu a adoptat această definiţie.
Se ajunge la situaţia în care, datorită modului precar în care a fost edictată legislaţia, majoritatea companiilor producătoare de soluţii informatice, pentru a nu intra în ilegalitate, trebuie să întreprindă demersurile respective.
Deşi dispoziţiile comunitare ar fi trebuit sa aducă îmbunătăţiri sistemului juridic românesc, modul în care autorităţile naţionale au înţeles să implementeze directivele edictate de U.E. s-a dovedit a fi un act mecanic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare program informatic creat de un economist fara studii informatice ma_lippi ma_lippi Buna ziua, Sunt economist (fara studii informatice) si am creat un program de contabilitate pentru firme mici. As putea inregistra la ORDA si vinde acest ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marca sau copyright dariusmihai dariusmihai Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si am cateva nelamuriri referitoare la inregistrarea unui program software. Am postat la adresa ... (vezi toată discuția)
Am dezvoltat mai multe aplicatii software, cum le inregistrez? VictoriaPantir VictoriaPantir Am dezvoltat mai multe aplicatii software de gestiune, am eu dreptul sa le vand ca firma, clientilor finali fara a le inregistra, ori nu? Daca da, unde se ... (vezi toată discuția)