avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este posibil sa ti se faca dosar penal, trimitere in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este posibil sa ti se faca dosar penal, trimitere in judecata fara audierea inculpatului?

Buna ziua,

Am un prieten care se afla intr-o situatie mai delicata care suna cam asa:
Acum 3 ani si-a deschis o firma toate bune si frumoase pana acum de curand cand afacerea nu a mai mers a inceput sa stranga penalitati la plata impozitului si a CAS-ului care stim ca este infractiune, a suspendat activitatae firmei, pe situl Anaf apare ca este in procedura de executare silita, lui ii este frica sa nu i se intocmeasca dosar penal pentru retinerea la sursa a Cas-ului si sa fie trimis in judecata.
Este posibil sa i se intocmeasca dosar penal, sa fie trimis in judecata daca el nu se prezinta sub nici o forma la audiere la declaratii, pentru ca nu este din Bucuresti si are domicililul la o ruda care este plecata in Statele Unite iar daca vin citatiile nu va lua la cunostinta de ele, ce se poate intampala in cel mai rau caz?

Va multumesc.
da este posibil sa fie cercetat si trimis in judecata in lipsa, daca se dovedeste ca a comis faptele pentru care este cercetat respectiv invinuit.
In continuare poate fi condamnat si se poate alege cu o pedeapsa mai mare decat in cazul ar fi fost prezent pentru ca adoptarea acestei pozitii procesuale este considerata fie pasivitate fata de consecintele penale si este sanctionata drastic de instante, fie sustragere de la urmaririrea penala si implicit j a judecatii si in final in cazul in care va dori sa vina in tara va fi arestat daca va primi bineinteles o pedeapsa cu executare in regim de detentie.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cred ca este bine,indiferent de situatie,ca prietenul dvs.sa isi ia toate masurile si sa se apere pentru ca poate fi condamnat in lipsa
Intr-o astfel de situatie,persoana care nu s-a aparat,poate obtine o pedeapsa mult mai mare,justificata de aprecierea magistratilor in urma administrarii probelor de catre"acuzare"
Eu nu inteleg de ce nu se prezinta la audiere.Ce crede el ca face?
Atitudinea lui nu il ajuta cu nimic...
Mai supara si organul judiciar...
In cazul neachitarii in termen a contributiilor datorate fondului asigurarilor de sanatate, aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate si a majorarilor de intarziere se realizeaza potrivit procedurilor instituite de Codul Fiscal, al Codului de Procedura Fiscala si normelor aprobate prin ordin al presedintelui CNAS.
Insa, reţinerea şi nevărsarea de către plătitorii obligaţiilor fiscale a sumelor reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, constituie infracţiune.
Daca datoriile vor fi stinse in cadrul procedurii de executare silita mai mult ca sigur ca nu va exista si o raspundere de natura penala.

Alte discuții în legătură

Furt, ce se poate intimpla? alice2008 alice2008 sall. sotul meu este cercetat de politie pt k a cazut in plasa a mai multor oameni. fiind sofer el e raspunzator pt ce sa intimplat. toate bunurile au fost ... (vezi toată discuția)
Delapidare jwl jwl Buna ziua, Sunt cercetata pentru delapidare in suma de 260.000 lei la o banca. Precizez ca m-am autodenuntat la institutia la care am lucrat , am recunoscut ... (vezi toată discuția)
Complicitate la furt calificat lights lights am 20 de ani sunt la prima abatere, si sunt acuzat de complicitate la furt calificat `mai exact au fost furati niste porumbei ...acestea au fost restituiti ... (vezi toată discuția)