avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere acordata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere acordata de angajator

Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul meu). Este legal acest lucru? Pot face ceva sa imi recuperez diferenta de bani?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 13:05, 24 Martie 2010
freeelis a scris:

ctynn a scris:

... pentru a acorda un ajutor angajatorul trebuie sa fie OBLIGAT ? :))


Este obligat , in baza CCM ....
.....
Veniturile de natura salariala se prescriu in termen de 3 ani ...



Va contrazic,
în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;

Deci asa cum se vede din text, nici despagubirile nu ar trebui sa insemne venituri din salarii.... Deci leguitorul nu spune venituri din salarii ci drepturi salariale....
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
ClaudiaN, utilizator
Nu aveti cum sa ma contraziceti ... in afara Codului Muncii , mai exista si alte texte de lege aplicabile ... asa ca ... ar trebuie sa se posteze un tratat de drept ca sa se poate intelege.
Legea 571/2003
ART. 55

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.


Venitul din salarii = totalitatea drepturilor salariale .
Nu are cum sa fie un drept salarial, pentru ca atat Codul fiscal cat si CCMUN il incadreaza la categoria ajutoare - care nu se platesc din fondul de salarii ci de la capitolul cheltuieli sociale .

Venitul din salarii = totalitatea drepturilor salariale .
Nu are cum sa fie un drept salarial, pentru ca atat Codul fiscal cat si CCMUN il incadreaza la categoria ajutoare - care nu se platesc din fondul de salarii ci de la capitolul cheltuieli sociale .


Aratati-mi si mie unde scrie: Venitul din salarii = totalitatea drepturilor salariale

CF spune: venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura .

Eu cred ca intre drept salarial si venit salarial este diferenta.

Eu nu spun ca salariul mediu pe unitate platit mamei este venit salarial ci este un drept salarial rezultat din calitatea de angajat care i se plateste sub forma unui ajutor.
Daca ati lucra in resurse umane ati intelege .
Cand se calculeaza venitul din salarii lunar se cuprind toate drepturile salariale acordate in aceasta luna ( salarii de baza+sporuri cu caracter permanent si nepermanent+indemnizatii de boala) pe care le platim din fondul de salarii .
Ajutoarele de nastere nu se platesc din fondul de salarii , sunt sume neimpozabile, asa cum prevede Codul fisca,l si nu se retin nici contributiile pentru CAS,CASS si somaj .
Venituri in natura pot fi tichetele cadou acordate altfel decat in beneficiul copiilor minori sau cele care depasesc 150 lei .

Alte discuții în legătură

Deducere copil 2 ani pentru mama, sotul fara cm gabrielamaria gabrielamaria Buna ziua, am revenit luna trecuta la serviciu dupa CCC de 2 ani. O ruda mi-a spus ca ar tb sa primesc cateva drepturi finanaciare. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)