avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CTR Mostenire sau Ctr vanzare-cum cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CTR Mostenire sau Ctr vanzare-cum cu clauza de intretinere ?

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema si v-as fii tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta .
Problema sta in felul urm : tatal si bunicul meu ( tatal tatalui meu ) sunt propietarii unei locuinte . Tatal meu mai avea un frate care din pacate a decedat . Bunicul fiind batran doreste sa imi lase mie partea lui de locuinta ( jumatate din casa ). Care sunt modalitatile legale prin care as putea dobandii partea bunicului?
In momentul de fata cum fratele tatalui este decedat , la partea bunicului ( dupa moartea sa ) are dreptul si fiul fratelui decedat ( adica verisorul meu ).
Stiu ca putem face contract de vanzare -cump cu clauza de intretinere ? Ce inseamna si ce implica acest lucru ? Se platesc bani ? Daca da ce valoare ? Cine evalueaza locuinta ? Verisorul meu poate ataca in instanta acest lucru ?
Exista posibilitatea ca bunicul sa il dezmosteneasca pe verisorul meu ? Incercam sa gasim o cale cat mai simpla si ''ieftina'' si bineinteles mai greu atacabila in instanta .

Va multumesc frumos ! Astept raspunsurile dvs .
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 18:14, 29 Martie 2010
Valoarea locuintei o puteti obtine de la Consiliul Local / Primarie, fiind valoarea pentru care se plateste impozitul anual pentru locuinta.
Singura varianta legala care va scuteste de dureri de cap este contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager pentru bunic! Asta inseamna ca tot timpul vietii bunicul va putea folosi dupa bunul plac imobilul dar proprietar sunteti dvs el fiind doar uzufructuar!B-)
Si tatal si bunicul sunt coproprietari ?
Daca da, ambii vor trebui sa vanda, nu doar unul.
Sfatul meu este sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu clauza de abitatie viagera: bunicul si tatal vor putea sa locuiasca in casa pana la decesul lor.
Uzufructul viager presupune mai multe lucruri, iar dvs veti proprietar nud, devenind pe deplin proprietar la moartea celor doi. Nu veti putea, spre exemplu, sa inchiriati o parte din imobil sau tot imobilul !!
Daca doar bunicul este proprietar si, banuiesc, ca a fost si el casatorit, ar trebui sa faceti succesiunea dupa bunica, succesiune la care vor veni bunicul si cei doi fii (unul prin reprezentare - verisorul dvs).
De abia atunci, in functie de cotele fiecaruia, vor trebui sa vanda toti !!
Buna ziua
Multumesc tuturor pt ras .
Sa inteleg ca ar tb sa ma interesez la primarie care este val la care se plateste impozitul si aceea valoare va tb sa fie specificata in ctr ?
Ctr de vanz-cum cu uzufruct viager pt bunic ...este mai greu atacabil in instanta ? Sincer nu stiu nici ce inseamna uzufruct viager . Ideea este urm : bunicul meu doreste sa imi lase mie partea lui , nu eu doresc sa io iau . Doreste acest lucru pt ca verisorul meu sa nu mai aiba nici un drept asupra bunului ( jum din locuinta ) dupa moartea sa.
Da ...si bunicul si tatal sunt copropietari . Bunica a murit acum 8 ani , iar dupa decesul ei s-a facut succesiune in urma caruia unchiul meu ( atunci era in viata ) a semnat in favoarea tatalui meu si astfel tatal meu a obtinut jumatate din casa . Cealalata jumatate ramand bunicului. Acum din pacate unchiul a decedat iar bunicul doreste sa imi lase mie partea lui , motivand ca nu doreste sa ii lase nimic verisorului meu care este mostenitorul de drept dupa unchi ,
De aceea doresc sa inchei un act cat mai legal si cat mai putin atacabil in instanta de catre varul meu . De asemenea ma intereseaza si cat m-ar costa actele , cu aproximatie sa stiu ce am de facut .
Nu se poate ca bunicul sa imi vinda numai partea lui ?
Multumesc !
Va rog frumos sa mai imi raspundeti.

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct viager:cui i se poate oferi? tibi12 tibi12 un act de vanzare cumparare intre mine (nepot) si bunic(proprietarul imobilului) cu clauza de intretinere mai presupune impozit? dar acelasi contract cu clauza ... (vezi toată discuția)
Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)