buna ziua,
Am urmatoarea situatie: directorul a fost in oras cu directorii din celelalte orase si pe langa mancare au consumat si bauturi alcoolice.
La final s-a emis factura si bon fiscal, pe care mi le-a adus sa le decontez.
I-am facut decont dar i-am dat bani reprezentand numai valoarea facturii fara bauturile spirtoase consumate.
Intrebarea mea este cum inregistrez acum factura si bonul : factura este de 100 lei cu TVA, iar eu va trebui sa inregistrez numai 80 lei din decont.
Cum inregistrez factura?
542 la 5311 80 lei valoarea decontului
% la 401 80 lei
623 67.23
4426 12.77
401 la 471 80 lei
471 la 542 80 lei
Dar cei 20 lei care apar in plus pe factura care reprezinta bauturile alcoolice cum ii inregistrez, ca sa mi se si inchida cheltuiala?
1. FACTURA :
% = 401 100
623 67,23
4426 12,77
658 20 (TOATA SUMA CU TVA REPREZINTA CH.NEDED.)
2. DECONTUL:
401=542 100 lei prin decont se inchide plata furnizorului
3. Plata catre director:
542=5311 100 de lei.
Se deconteaza toata suma de 100 de lei daca directorul a pus toti banii de la el, din cate am inteles asa a fost. Imparteala facturii pe chelt. de protocol si deded., nu are treaba cu platile si decontarea lor, trebuie sa tineti cont ca este vb. despre contabilitate in partida dubla.
Nu aveti ce sa utilizati contul 473, cititi si utilitatea conturilor, va v-a ajuta...
oricum i-am dat 100 lei, dar nu mi se pare corect ca bautura consumata la masa sa o plateasca tot firma si in acelasi timp sa se pricopseasca si cu o chelt. neded.
de aceea am crezut ca exista vreo solutie prin care sa nu-i dau banii pe alcool ci doar pe masa de protocol.
in ceea ce priveste contul 473, exista o procedura interna care ajuta la inchiderea conturilor intre ele, o chestie de program, prea complicat de explicat.
daca gasiti vreo solutie la problema....prin care sa acopar diferenta de 20 lei fara sa-i dau banii directorului....
Tocmai de aceea exista notiunea de cheltuiala si tva neded. si este reglementata de codul fiscal, ca sa se poata justifica si reglementa situatiile de genul descrise de d-voastra, procedura "interna" de a utiliza 473 pt a se inchide conturile mi se pare oarecum ciudata, deoarece nu respecta functiunea conturilor...dar este regula d-voastra...
Nu stiu de ce nu vreti sa ii dati bani directorului, daca exista conducere superioara lui in firma care ii aproba astfel de cheltuieli, asta e, prin inregistrarile care vi le am spus se respecta legea, atat dpdv fiscal cat si contabil...:)alta solutie nu am.
In ce cont ??
luciapap
Am primit o factura de la director pe care scrie brosura informativa, am inteles ca pt un concediu a primit la promotie pt 10 zile cand vrea -100 lei.Factura ... (vezi toată discuția)