Dupa ultimele modificari legislative, contractul trebuie inregistrat ANTERIOR inceperii activitatii de catre angajat. Corect?
Ce fac eu ca angajat ce se ocupa de Resurse Umane, cand angajatorul imi aduce o persoana (sau chiar mai multe) care "de azi lucreaza la noi"? Ca nu pot inregistra contractul "ieri". Iar contabila care face si REVISAL-ul spune ca trebuia sa o anunt din timp, ca nu are numai SRL-ul nostru pe cap. Patronul nici nu vrea sa auda de asta. Are contracte cu bugetari si nu vrea angajati "la negru".Beleaua unei eventuale sanctiuni de la ITM pica pe mine.
Daca fac toate inregistrarile si hartiile azi - pentru ca maine sa le duc la ITM (in cazul ideal in care si contabila ar avea timpul necesar sa proceseze datele), risc sa ma trezesc cu reclamatie din partea angajatului nou ca nu si-a primit salariul pe ziua lucrata.
Cum credeti ca ar fi ideal sa procedam in astfel de cazuri?
Mentionez ca sarcina de "Resurse umane" este suplimentara atributiilor mele din fisa postului si se datoreaza faptului ca am facut greseala sa urmez un curs de Inspectori RU (pe timp si cheltuiala proprie), iar persoana care avea atributii in acest sens a fost concediata in septembrie anul trecut, in urma unor "mijmasuri" facute de ea pentru a "reduce cheltuielile cu salariile". Adica a facut cereri de CFP in numele mai multor angajati. Cu acordul "tacit" al patronului. Cu toate ca oamenii erau la lucru. Iar salariile se plateau "din mana".
Nu vreau sa ajung in situatia de a plati din buzunarul meu toanele patronului si nici sa imi asum raspunderea pentru inconstienta unor decizii ale acestuia.
Va multumesc si astept sfaturi si opinii de la dv., cititori ai forumului
Stimate domn adrianmarin, in cadrul firmei ma ocup de "devizare" - ca sa zic asa (specialist devizier). Si ma mai ocup de antecalculatii, masuratori, estimari, aprovizionare cu materii prime si materiale pentru santiere (dau comenzi la furnizori si receptionez marfa - ca nu avem nici magazioner - gestionar, nici maistru pentru ca patronul nu vrea cheltuieli de regie inutile).
Printre altele mai fac si pe juristul cu un sfert de norma la firma unui prieten si mai de curand fac si pe inspectorul de resurse umane la firma unde lucrez cu norma intreaga.
Dar, daca procedez cum spuneti dv., sa trimit oamenii la patron/contabil, s-a dus dracului munca mea. Si salariul, si serviciul. Ca muncitorii din constructii sunt invatati - mai nou (de vreo 3-4 ani incoace) sa faca galagie la orice nemultumire. Si fac si reclamatii pe la ITM cand nu le convine cate ceva.
Fisa postului nu o sa mi-o completez de nebun cu indatoriri suplimentare. Si asa, daca ar mai exista normatori si mi s-ar calcula timpul EFECTIV de lucru necesar executiei atributiilor zilnice in cadrul firmei, as depasi lejer 9,5 sau chiar 10 ore de lucru.
As vrea sa impac si capra si varza, dar nu stiu cum. Adica sa rezolv si problema muncitorului care vrea sa i se respecte niste drepturi si vreaun salariu pentru munca depusa, dar sa multumesc si partonul si contabila si ITM-ul si sa nu "incalt" sanctiuni. Cred ca sunt la un pas de blocaj din cauza multimii de probleme ce se ivesc permanent.
Si "discutand" cu dv aici pe forum, mi-a venit o idee: imi iau concediul de anul trecut, ma odihnesc si o iau de la capat cu mintea mai linistita.