avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... expert contabil si avocat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

expert contabil si avocat

Doresc sa primesc un sfat , o parere , la urmatoarea problema : Se poate exercita profesia de avocat in acelas timp cu cea de expert contabil si contabil , toate ca profesii independente ? Se intelege ca la clienti diferiti . Asta stiu ca nu poti fi la acelas client si expert si avocat. Ma intereseaza daca trebui sa obtin vreo aprobare speciala de la barou . Daca mai profeseaza cineva , sau daca are idee de cum ar trebui sa procedez , va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 06:54, 26 Martie 2010
Enumerarea profesiilor compatibile cu profesia de avocat este restrictiva (nu exemplificativa).

Daca nu ma crezi, intreaba orice barou.
Daca esti avocat, nu vei putea profesa ca expert contabil.

Alberto Kurtyan
Sunt expert contabil si vreau sa profesez si ca avocat. Intr-o lege nu se pot prevede de la inceput toate cazurile , in cazul nostru profesiile . Dar atata timp cat unele profesii liberale se admit (lichidator,mediator , traducator), poate se poate face o derogare , ma gandesc. De ce ar fi interzis expert contabil ? Parerea voastra conteaza pentru mine. Unde ma indrumati sa ma adresez ? Sunt din Bucuresti . Multumesc !
Dupa ce ai fost admis(a) in Baroul Bucuresti, iti recomand sa ceri o clarificare la Barou printr-o "decizie de interpretare".

Daca primesti aprobare ... vei putea profesa concomitent in cele 2 profesii.

Desi am indoieli serioase ca Iordachescu iti va da voie.

Pina atunci, restrictiile sunt regula.

Alberto Kurtyan
Problema sta in felul urmator : am dat examenul de avocati stagiari in luna februarie si l-am luat. Atunci cand m-am hotarat sa devin si avocat , am avut in vedere art. 44 alin 5 din Legea 51/1995 , citez :„Avocatul nu poate indeplini functia de expert sau de traducator in cauza in care este angajat aparator.” Am inteles eu de aici ca interdictia ar fi la acelas client . Nicidecum nu m-am gandit ca nu voi putea profesa. Dupa ce am luat examenul , cineva imi spune , vezi ca s-ar putea sa nu poti profesa ! Atunci am apelat la acest forum. Sa stiu daca mai imi caut indrumator pentru stagiu , sau am luat acest examen degeaba. Nu pot sa zic ca am invatat degeaba fiindca eu merg pe principiul ca invatatura e o bogatie pe care nu ti-o poate lua nimeni.
Voi ce parere aveti de articolul citat mai sus ?
Multumesc foarte mult pentru sfaturi !
Art. 44 se refera la functiile de expert permise avocatului (profesiile compatibile).
A fi expert intr-o cauza este echivalent cu a fi martor specialist (tehnici).

Avocatul nu poate fi martor in aceeasi cauza in care este si avocat.

Vezi istoria articolului din norma (www.cdep.ro) care enumera limitativ profesiile compatibile si vei vedea ca este o completare relativ recenta, de citiva ani.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compatibilitatea intre profesia de consilier juridic si avocat?! Brigitta-Greta Brigitta-Greta Buna ziua! As avea o intrebare. Daca stiu bine, nu poti fi in acelasi timp atat avocat cat si consilier juridic. Anul acesta am terminat Facultatea de Drept, ... (vezi toată discuția)
Admitere in avocatura pansy pansy Va rog tare mult daca imi puteti oferi cateva informatii privind pasii care trebuiesc urmati pentru a deveni avocat. Inca sunt studenta dar as vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv - avocat definitiv xm xm Am urmatoarea intrebare: daca sunt de trei ani consilier juridic si dau in martie - aprilie examenul de definitivat in profesie, aceasta imi confera dreptul, ... (vezi toată discuția)