avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara acordul uneia din parti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara acordul uneia din parti

Buna seara!
ma numesc Mihai sunt insurat si am un baietel minor! Sotia mea,,acum 1 luna a plecat din tara,impreuna,,cu baiatul meu,,sub pretextul ca isi viziteaza sora , ,eu facandu-i procura pentru a iesi din tara cu copilul,pentru 28 de zile! Intre timp,,ea a inceput sa imi rasp f rar la telefon,,sa imi arate copilul o data la 4 zile pe net,,tot felul de eschivari,,si ce este mai rau,,mi-a spus ca ea nu crede ca se mai intoarce in tara etc! tin sa anunt ca suntem casatoriti de 5 ani,,impreuna de 10, in tot acest timp eu nu am agresato in nici un fell,doar mici certuri,,si faptul ca am neglijat-o datorita serviciului,,,pentru a le fi bine ,ei si copilui!
As dori sa stiu,,este posibil ca ea sa divorteze fara ca eu sa stiu?
sa faca in vreun fel "pierduta citatia" de la judecator,,pentru divort etc?
ce sanse am a imi fie mie incrediintat copilul? ea nu are nici casa,,nici o sit financ,,care sa ii permita,,sa creasca copilul!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:25, 26 Martie 2010
E posibil sa divorteze fara ca dvs. sa stiti.
Poate declara in cererea de chemare in judecata ca nu stie unde domiciliati, si atunci instanta va va cita prin mica publicitate.
Or, e clar ca nu puteti citi toate ziarele in aceeasi zi...

Sansele dvs. sa va fie incredintat minorul sunt aproape zero. Nu ati precizat varsta minorului, dar daca este frageda, instanta va hotara in interesul acestuia de a creste alaturi de mama. Faptul ca nu are venituri nu este un impediment, si probabil va va solicita pensie alimentara, deci va avea cu ce sa il creasca.
Daca situatia este asa cum ati prezentat-o , atunci nu este deloc favorabila sotiei! Sfatul meu este sa discutati cu ea si sa ii explicati amiabil ca , daca nu aduce inapoi copilul , veti lua toate masurile prevazute de lege pentru a o face sa raspunda penal pentru faptele sale! Oricum , pana la un evetual divort , custodia copilului este comuna , atat dvs , cat si sotia avand drepturi egale asupra copilului!
Referitor la acordarea custodiei asupra copilului minor , instanta de judecata va decide in functie de mai multi factori, precum : stabilitatea financiara , asigurarea unui camin stabil , conditiile de crestere a copilului etc. In cazul in care introduce actiune de divort , sotia dvs va trebui sa indice adresa la care sa fiti citat! Deci , teoretic , este cam greu sa ""subtilizeze"" citatia!B-). Daca nu va indica o adresa , d-soara ADUTESCU are dreptate, veti fi citat prin mica publicitate si/sau prin afisare la avizierul instantei de judecata!
Nu comentez sansele dvs de a obtine custodia copilului dar , in general , desi nu este o regula , femeile au mult mai mari sanse decat barbatii!
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
daca a depasit termenul de 28 de zile cat trebuia sa fie cu copilul plecata, puteti sa o reclamati pentru parasire domiciliu si ca nu a respectat clauzele din procura referitare la data intoarcerii cu copilul in tara
In ceea ce priveste un divort fara ca paratul sa nu fie citat si sa se trezeasca divortat ulterior si cu copilul incredintat mamei, regret dar nu am aceeasi opinie si argumentez:
1.-instanta va incuviinta citarea prin publicitate doar in situatia in care exista la dosar dovezi clare ale faptului ca paratul nu locuieste la acea adresa si nici nu are o alta adresa cunoscuta la evidenta populatiei unde sa fie citat mai mult decat atat daca paratul afla intre timp de proces si se prezinta , toate actele care au urmat citarii prin publicitate vor fi anulate, iar reclamantul va putea fi amendat si obligat la despagubiri,
2.-prin absurd sa spunem ca ar putea sa se obtine o hotarare in care partea sa nu fie citata desi locuieste la acelasi domiciliu, este evident ca aceasta hotarare poate fi oricand atacata chiar si dupa ramanea irevocabila a hotararii pe calea unei contestatii in anulare.
In ceea ce priveste incredintarea minorului trebuie sa stiti ca in cadrul procesuluide divort va trebuie sa faceti dovada unor conditii net superioare de crestere si educare ale minorului comparativ cu cele ale mamei, incredintarea minorului luandu-se avand in vedere mai multe criterii apreciere pe primul plan fiind interesul minorului.Angajati neaparat avocat, pentru tatici copii sunt mai greu de obtinut.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces divort ContSters74221 ContSters74221 stimati juristi! va rog sa ma ajutati cu explicatii despre un proces de divort in care eu am calitatea de parat.relatez mai jos evolutia procesului: in ... (vezi toată discuția)
Informatie divort vinovat vinovat buna, ma numesc florin si am niste nelamuriri. Daca sotia inainteaza cererea de divort si eu nu sunt de gasit la adresa din buletin poate sa castige , fara ... (vezi toată discuția)
Divort NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Exista urmatoarea situatie, sotia a plecat la inceputul lunii decembrie 2010 in Italia, la mama sa cu scopul declarat de a lucra, pentru a ... (vezi toată discuția)