avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cine poate intocmi o factura fiscala?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cine poate intocmi o factura fiscala?

Buna ziua! Am niste nelamuriri : cine poate intocmi o factura fiscala? neaaparat un angajat al firmei emitente? pentru ce este nevoie de cnp in completarea unei facturi, daca toate datele firmei sunt deja scrise? ce i se poate intampla unei persoane neangajate care intocmeste facturi?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
kalikali, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters77883 , utilizator 07:29, 26 Martie 2010
Factura fiscala pot intocmi numai angajatii societatii in numele careia se emite factura , administratorul acelei societati sau/si , dupa caz , persoanele desemnate de acesta!
Ce se intampla daca o persoana neangajata intocmeste facturi? Depinde de urmarile juridice ale emiterii acestor facturi , fiindca ele gtrebuie semnate si stampilate de catre un reprezentant al societatii! Altfel , acele facturi nu produc efecte !
1. In primul rand persoana respectiva trebuie sa fie abilitata de firma respectiva pentru a emite facturi in numele ei, altfel avem de aface cu fals in acte;

2. Daca factura este intocmita de o persoana abilitata (daca nu, vezi #1), atunci persoana respectiva trebuie sa-si asuma raspunderea pentru continutul facturii -- din aceasta cauza exista o rubrica pentru CNP-ul persoanei, care completeaza factura;

3. CNP-ul este, dupa pararea mea, o masura de siguranta pentru firma, in numele caruia s-a intocmit factura, pentru a putea, eventual, sa traga la raspundere persoana, care a intocmit-o.

In concluzie: Dupa pararea mea persoana, care intocmeste facturile, trebuie sa fie abilitata in acest sens, dar nu neaparat angajata la firma respectiva, iar CNP-ul persoanei este necesara pentru a trage persoana respectiva la raspundere in cazul in care asta a cauzat o paguba prin intocmirea gresita a facturii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are voie o persoana sa intocmeasca facturi daca nu este angajat al firmei? CODRAM CODRAM AM DESCHIS O FIRMA (SRL ; ASOCIAT UNIC)SI IN UNELE CAZURI NU DORESC SA APARA NUMELE SI CNP-UL MEU LA INTOCMIREA FACTURII . POATE O ALTA PERSOANA SA ... (vezi toată discuția)
Cnp-ul la emiterea unei facturi? robicoco robicoco Mai este obligatoriu CNP-ul la emiterea unei facturi? (vezi toată discuția)
Declaratia 394-tipul persoanei care o intocmeste me.elena me.elena Buna ziua Va rog sa ma lamuriti din experienta Dvs ce treceti la \"persoana care a intocmit declaratia \" ? Numele si cnp-ul persoanei fizice care efectiv ... (vezi toată discuția)