Buna ziua! Am niste nelamuriri : cine poate intocmi o factura fiscala? neaaparat un angajat al firmei emitente? pentru ce este nevoie de cnp in completarea unei facturi, daca toate datele firmei sunt deja scrise? ce i se poate intampla unei persoane neangajate care intocmeste facturi?
Multumesc anticipat!
Factura fiscala pot intocmi numai angajatii societatii in numele careia se emite factura , administratorul acelei societati sau/si , dupa caz , persoanele desemnate de acesta!
Ce se intampla daca o persoana neangajata intocmeste facturi? Depinde de urmarile juridice ale emiterii acestor facturi , fiindca ele gtrebuie semnate si stampilate de catre un reprezentant al societatii! Altfel , acele facturi nu produc efecte !
1. In primul rand persoana respectiva trebuie sa fie abilitata de firma respectiva pentru a emite facturi in numele ei, altfel avem de aface cu fals in acte;
2. Daca factura este intocmita de o persoana abilitata (daca nu, vezi #1), atunci persoana respectiva trebuie sa-si asuma raspunderea pentru continutul facturii -- din aceasta cauza exista o rubrica pentru CNP-ul persoanei, care completeaza factura;
3. CNP-ul este, dupa pararea mea, o masura de siguranta pentru firma, in numele caruia s-a intocmit factura, pentru a putea, eventual, sa traga la raspundere persoana, care a intocmit-o.
In concluzie: Dupa pararea mea persoana, care intocmeste facturile, trebuie sa fie abilitata in acest sens, dar nu neaparat angajata la firma respectiva, iar CNP-ul persoanei este necesara pentru a trage persoana respectiva la raspundere in cazul in care asta a cauzat o paguba prin intocmirea gresita a facturii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.