avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna

sotul meu munceste la o firma de 2 ani problema este ca nu prea le da banii la timp cateodata intarzie si 2 luni , le retine garantie 10 % din salar iar daca se intampla sa se strice masina ii retine iar 10 % parca ar fi vina lui , ar dori sa se mute din firma asta dar problema este ca nu stie cum isi va recupera salariile aferente , si garantia plus ca trebuie sa ii plateasca concediul pe anul trecut. cum poate sa isi ceara drepturile? poate merge cu demisie la zi? precizez ca un coleg a plecat in ocombrie si nici pana azi nu si lua banii de la firma . ar putea sa isi retina el banii din incasarii?
am inteles ca pt a lua toti banii odata datoratii de firma trebuie sa precizeze in demisie ceva articol dar nu stim care?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 15:55, 26 Martie 2010
Demisia, ca act unilateral de vointa al angajatului de a inceta raporturile de munca (act care trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta de lege ad validitatem), nu are nicio legatura directa cu plata salariilor datorate de fima angajatului, salarii care trebuie platite la termen si integral, in fct. de prevederile contractului individual de munca.
Nici retinerile salariale care nu au un temei legal nu pot fi acceptabile.
In niciun caz, sotul dvs. nu poate si nu are voie "sa isi retina el banii din incasarii", fiindca ar savarsi o infractiune.
Solutia legala pentru recuperarea sumelor datorate de firma sotului dvs. il reprezinta demersul administrativ de a indrepta o cerere catre conducerea firmei, ulterior acesteia o sesizare la ITM, iar daca aceste demersuri nu determina angajatorul sa-i plateasca drepturile salariale, ca ultima solutie, o actiune in instanta, pentru recuperarea acestora. Actiunea este scutita de taxa de timbru si se solutioneaza destul de repede, beneficiind de o procedura cu termene mai scurte.
Nu-l sfatuiesc pe sotul dvs. nici sa-si dea demisia numai pentru aceste motive, ci sa incerce solutii legale de solutionare a problemelor.
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
ContSters36411, utilizator
Daca sotul si-a gasit altceva mai bun, il sfatuiesc sa-si dea demisia cu art. 79(8) din Codul muncii, fara a-i acorda angajatorului preaviz.
Cat priveste drepturile salariale restante, garantiile banii pe concediu, acestea pot face obiectul unei cereri in instanta la Tribunalul Muncii, cerere care este scutita de taxa de timbru.
Dar, repet, numai daca are alta varianta de angajare mai buna, altfel, asteapta ca toti ceilalti.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale dupa demisie noha_1508 noha_1508 Buna ziua, Sotul meu are o problema cu recuperarea ultimului salariu de la ultimul loc de munca. Seful lui a vrut sa il concedieze, dupa care l-a pus sa isi ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez banii de la firma la care am lucrat? MariusOvidiu MariusOvidiu Buna Ma numesc Toth Marius din satu Mare. Problema mea este urmatoarea: Am lucrat la o firma care monteaza sisteme de supraveghere video detectie ... (vezi toată discuția)
Salarii neonorate ! FlorinCristian FlorinCristian Buna ziua , Am nevoie de ajutorul dvs in problema personala intampinata la locul de munca , am fost angajat al unei firme de distributie cu functia de Agent ... (vezi toată discuția)