avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren care a apartinut mamei mele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren care a apartinut mamei mele

Mama mea, a primit cand s-a casatorit un teren drept zestre. Acest teren a fost muncit de parintii mei pana la colectivizare. Tata a murit in anul 1972, iar dupa revolutie, mama, femeie fara carte, nu a stiut ca pentru a primi inapoi terenul primit drept zestre de la parinti, trebuie sa faca o cerere, prin urmare, in titlul de proprietate obtinut de cei trei copii ai ei dupa moartea ei, acel teren nu este trecut.
Cum toti satenii stiu al cui este acel teren, de multe ori am fost sfatuita sa merg sa fac formalitatile necesare pentru a intra in posesia lui. Mai mult decat atat, terenul este muncit de o nepoata, care asa cum spune, il pastreaza pana merg sa il iau.
M-am interesat la primarie, terenul a fost identificat, dar mi s-a spus ca nu am nici o sansa sa il iau.
Intrebarea pe care o adresez este urmatoarea: Credeti ca exista o cale legala prin care sa determin primaria sa imi dea terenul?
Va multumesc si as aprecia foarte mult raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: pmm , utilizator 21:07, 26 Martie 2010
Pentru a putea obtine acest teren va trebuie actele de proprietate vechi in baza caruia mama dvs a primit acest teren! Faceti cerere la arhivele statului in vederea eliberarii unei copii certificate dupa actele de proprietate ! Fara aceste acte nu aveti nici un fel de sansa sa obtineti acel teren. Mai mult, acea nepoata care il foloseste , il poate castiga in instanta invocand uzucapiunea de 30 de ani , cu conditia sa fie indeplinita conditia posesiei neintrerupte timp de 30 de ani.
B-)
Va multumesc pentru raspuns. Vin insa cu unele precizari. In vremea cand mama s-a casatorit nu se faceau acte, a primit pamantul printr-o intelegere tacita (cred eu), pentru ca bunica a dat fiecarui copil (5 la numar), cate ceva. La trei dintre ei, le-a facut casa, al patrulea a ramas in curte iar mama fiind cea mai mica, a primit acea bucata de pamant. Acest lucru il stie tot satul, toti vecinii stiu ca acolo a muncit mama si tata. Terenul este identificat ca apartinand bunicii.
Daca mai mai aveti nevoie de unele lamuriri, va raspund imediat.
Va multumesc
Pentru a va da mai multe amanunte, va pun mai jos, raspunsul primit de la primarie:

"Din cate am vazut mama dvs are titlu de proprietate pe numele dansei. Terenul ar fi trebuit trecut in acest titlu de proprietate in limita suprafetei aprobate pentru reconstituire de 2.08ha. Aceasta inseamna ca pentru a trece acel teren in titlu trebuia renuntat la o suprafata echivalenta din alta tarla. Odata facut partajul in instanta acest lucru nu mai este posibil pe cale administrativa, singura cale fiind cea a instantei.
O alta varianta ar fi daca mai aveti drepturi asupra unor terenuri din alte titluri de proprietate din zona, sa se efectueze modificarea pe acestea tot in limita suprafetei aprobate.
Trebuie sa stiti ca pe cale administrativa nu putem depasi suprafetele deja aprobate".



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune pentru modificarea (rectificarea) titlului de proprietate Ion Munteanu Ion Munteanu Buna ziua, De curand mama a deschis o actiune in instanta pentru modificarea (rectificarea) titlului de proprietate in care titular este bunicul (decedat) ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Alina I. Alina I. Buna ziua. Problema este despre mostenirea bunicului. O sa incerc sa expun datele in ordine cronologica. Bunicul meu cand s-a casatorit cu bunica a primit ca ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in cazul acestei mosteniri? laryp laryp buna ziua, ce pot face in cazul in care mama a decedat, are doua terenuri mostenite de la bunicul meu inainte de colectivizare, primaria la care are terenul ... (vezi toată discuția)