buna ziua... va cer consultanta pentru un cuplu care vrea sa adopte un copil in Romania. Ei lucreaza in Italia cu forme legale si au in tara 2 apartamente... Imi puteti spune va rog ce acte sunt necesare si care sunt procedurile?
O prima conditie e sa aveti cetatenie romana. Apoi, sa consultati un avocat in mod direct, intrucat procedura e destul de anevoioasa si va fi foarte dificil sa faceti aceasta singuri, intrucat sunt mai multe modalitati de a adopta un copil, si atunci trebuie vazut care vi se potriveste dvs.
Sa se adreseze Autoritatii tutelare di n cadrul primariei unde isi au domiciliul si acolo vor fi lamuriti asupra procedurii adoptiei , aconditiilor si a documentelor necesare.
Din cate deduc din mesajul dvs. este vorba de o familie de romani care au doua proprietati in Romania, lucreaza si domiciliaza legal in Italia si care ar dori sa adopte un copil din Romania.
Adoptia este de doua feluri: interna (familia care adopta munceste si domiciliaza in tara in care se face adoptia) si internationala (familia adoptatoare se afla in alta tara). Adoptiile internationale din Romania sunt oprite de prin 2001. Nu se permite decat adoptia nepotilor de catre bunic. In cazul adoptiei interne, familia trebuie sa locuiasca in Romania pentru ca se face ancheta sociala, exista un contact permanent cu minorul, vizite la domiciliu dupa adoptie etc. ceea ce e imposibil pentru cineva care nu locuieste in Romania. Cred ca pentru multi romani domiciliati legal in strainanate solutia relocarii in Romania pentru o perioada cat dureaza adoptia interna (adica cea accesibila numai celor domiciliati in Romania) nu e chiar la indemana.
O cale mai putin "legala'' si ''morala'' este recunoasterea la Starea civila din Romania a unui copil "din flori" si apoi cu acordul mamei biologice copilul vine si locuieste cu ''tatal'' sau si apoi se face o adoptie in familie de catre sotia respectivului.
Buna ziua
dibx
Am nevoie de informatii ptr o adoptie copil 10-12 ani
Eu locuiesc in Italia de 20 de ani , am 50 de ani , am adoptat 13 ani in urma un copil cu adoptie ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor
laila37
Buna ziua, am mare nevoie de ajutorul dvs
Am fost casatorita, sunt divortata din 1995, in urma casatoriei a rezutat un copil, acum in varsta de 15 ani. In ... (vezi toată discuția)