avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dosar pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dosar pensionare

Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare in vederea intocmirii dosarului de pensionare:
- In perioada 1976-1995 am lucrat intr-un institut in Bucuresti de unde am primit o adeverinta cu toate sporurile pe care le-am avut adaugate la salariu, respectiv: conditii nocive, acord global, ore suplimentare si prime. Adeverinta stipuleaza ca toate aceste sume "au fost incluse in baza de calcul lunar a contributiei de asigurari sociale de stat, conform Legii nr. 27/1966, Decretului nr.389/1972(art.1), Legii nr.65/1972, Decretului nr.232/1986." In aceasta situatie va rog sa-mi spune-ti care din aceste venituri suplimentare se iau in considerare pentru stabilirea dosarului de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:01, 28 Martie 2010
1. Va redau pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat:

"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

2. In fostul sistem de pensionare nu erau luate in calcul chiar daca se retinea CAS pentru unele din aceste sume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord global pt calcul pensii mmarianne mmarianne Buna ziua. Am o nedumerire in legatura cu modul in care acordul global se ia in calcul la pensii. Pe adresa societatii noastre vin cereri ale fostilor angajati ... (vezi toată discuția)
Luarea in calcul a veniturilor realizate anterior anului 2000 dinii dinii Buna, Persoana juridica la care am lucrat este obligata prin legislatie sa-mi dea o adeverinta / act din care sa reiasa contributia mea catre Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta recalculare pensie plata cu ora ileana.barna ileana.barna Buna ziua Sunt secretara la un liceu din Bucuresti si am urmatoarea problema: Am un pensioar (cadru militar - 80 de ani) care a depus o cerere de eliberare a ... (vezi toată discuția)