avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... caz atipic...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

caz atipic...

Asa l-a numit avocatul pe care am incercat sa-l consult..
Sunt cetatean roman casatorit in Italia cu cetatean italian. Casatoria este declarata la primaria de circumscriptie.De 4 ani m-am intors definitiv in Romania si de 2 ani am si domiciliul stabil in Romania. Acum 3 ani am nascut o fetita pe care tatl sau natural (care nu este sotul meu) s-a dus s-o inregistreze la starea civila si a inregistrat-o fara probleme cu numele sau de familie. Toate bune si frumoase, nu am banuit nimic pana acum o saptamana cand am primit o recomandata de la starea civila si am aflat ca ceea ce s-a intamplat nu este conform legilor din Romania si ca tatal natural nu ar fi putut sa dea copilului numele sau pur si simplu. Acum mi se pare ca dupa 3 ani nu putem sa schimbam pur si simplu numele copilei pentru ca o functionara a gresit atunci si nu ne-a informat ca nu este posibil iar acum au observat ca ai gresit. Copila nu este o papusa sa o cheme Lola pana la un moment dat iar apoi Gina..ca asa vrem noi.
Ceea ce vreau sa stiu este daca ei ma pot obliga acum sa dau copilei numele sotului meu, care traieste in Italia, nu are nimic impotriva ca copila sa poarte numele tatalui ei natural si nici nu tine legatura cu noi...sau ce ma pot pune sa fac? ce vor acuma?
Mai cautati sa platiti un avocat care sa caute solutii juridice.
Cand ati inregistrat casatoria in romania si cand a facut tatal natural cererea de recunoastere la starea civila?
Eu am inteles asa: dvs. in timp ce erati casatorita cu un cetatean italian, ati dat nastere unui copil al carui tata era alta persoana, care l-a inregistrat sub numele sau.
Intr-adevar, conform legii din Romania, un copil nascut in timpul unei casatorii, se prezuma a proveni din casatoria respectiva, deci va lua numele sotului.

Solutia exista, dar din pacate certificatul de nastere se va indrepta pt ca are o eroare materiala, se va schimba numele tatalui cu cel al sotului.
Dar apoi, recomand ca tatal biologic sa intenteze in instanta o actiune in recunoasterea paternitatii, in urma careia i se va recunoaste calitatea de parinte si cu hotararea astfel obtinuta, puteti schimba la loc certificatul de nastere.
Actiunea de tagada de paternitate poate investi instanta de judecata in termen de 3 ani de la nasterea copilului.(altminteri e respinsa ca fiind prescrisa.)
Cei impricinati pot fi cei doi soti , si copilul , reprezentat legal.
Nu insa presupusul tata.(actiunea e respinsa pentru lipsa calitatii procesuala active).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - probleme obtinere certificat de nastere romanesc daliona85 daliona85 Fratele meu sa casatorit cu o fata din Ucraina anula acesta in luna mai,au impreuna un copilas de trei ani si altul urmeaza sa se nasca, in luna octombrie,am ... (vezi toată discuția)
Situatie speciala..ilegala??? dveronik dveronik buna ziua, sunt casatorita din 2002 cu un cetatean italian. In 2006 m-am intors in Romania si am dat nastere unui copil al carui tata nu este sotul meu. Tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere in cazul unui copil in afara casatoriei Varnuta Varnuta Sunt despartita de sotul meu de 4 ani dar nu legal.Am plecat in Italia so intre timp am ramas cu un alt barbat cu care am facut un copil .I-am facut certificat ... (vezi toată discuția)