Pentru neplata chiriei pe mai multe luni am cerut instantei o somatie de plata. Acum, pentru neplata chiriei pot cere si evacuarea chiriasului invocand art. 1429 pct 2 cod civil? Termenul locatiunii nu a expirat inca ......si nu vreau sa astept pana in mai.
Vreau sa stiu va rog frumos daca pentru o astfel de actiune, taxa judiciara este de 10 lei cf art. 3 lit b din legea 146 sau daca este mai mare si dupa ce criterii se calculeaza.
Sau, daca cer doar rezilierea contractului si evacuarea fara plata chiriei, care
este taxa?
Cu stima
As vrea totusi un raspuns .....
Ma contrariaza art. 2 alin1>1 legea 146.
Taxa de timbru pentru rezilierea contractului se plateste la valoarea contractului. Daca solicitati si chiria restanta se adauga si taxa la aceasta suma. Puteti cere esalonarea taxei de timbru.
Inteleg ca nu vreti sa asteptati pana in mai, dar evacuarea va dura cu siguranta mai mult de luna mai... daca va refereati la mai anul asta!
Taxa e la valoare si depinde daca solicitati rezilierea pe temei ca nu a platit in trecut sau ca nu este azi la zi cu chiria...
Multumesc Imac...
D-na avocat AVLIL, v-am citit multe din mesajele de pe acest forum si mi-ati parut foarte de ajutor ...si la obiect. Va apreciez..
Ce ma sfatuiti :
1. sa inntroduc actiunea de vacuare dupa ce judecatorul emite somatia de plata?
2. este necesar ca in cererea de evacuare sa cer si rezilierea contractului, odata ce aceasta clauza este in contract (pentru neplata chiriei, contractul se reziliaza de drept)
3. sa introduc actiunea de evacuare acum pentru neplata chiriei sau sa-l las pana la sf lui mai 2010 si sa cer evacuare ca urmare a expirarii termenului? (cu toate ca nu am sanse sa vad chirie de la locatar pana in mai) Dpdv al rezolvarii situatiei cat mai repede, cum e mai bine?
Intai omul trebuie notificat ca dv. considerati contactul reziliat de drept pentru neplata chiriei, conform...
Apoi rezilierea se cere inaintea platii efective, ca apoi va pierdeti temeiul.
Nu cereti instantei sa rezilieze contractul, ci sa il constate ca fiind reziliat de drept; ar trebui sa platiti taxa fixa de actiune in constatare, teoretic, practic... interpretarea e diferita de la instanta la instanta.
Aveti partea a doua din alin 1 indice 1 al art. 2 care da in cap art. 3 lit a)... =D> si care arata ca desi constatarea are o taxa fixa, totusi e la valoare... care din ele se aplica si cum... asta inseamna argumente, gasit decizii, citit Norme de aplicare...
Nu mai spus ca legea ne vorbeste de repunerea in situatia anterioara rezilierii... ceea ce legal nu e corect si posibil... :))
Nu va pot spune eu ce sa decideti, asta apreciaza singur clientul... puteti sa faceti demersuri la final de mai si sa nu fi realizat nimic decat sa fi pierdut ceva timp... sau sa plece omul de buna-voie!
Dar nu sunt eu cel care are drepturile astea si, deci, nu sunt eu in masura sa decid.
Omul a fost notificat de rezilierea contractului, si cu toate acestea nu plateste nici chiriile restante si nici nu elibereaza imobilul..dar nu inteleg ce vreti sa spuneti ca rezilierea se cere inaintea platii efective ....
Pentru somatia de plata, hotararea este in pronuntare. Am amanat pana acum actiunea in evacuare datorita minunatelor si prea grozavelor taxe judiciare de timbru ...e un balamuc total....
Si lamuriti-ma va rog, daca am solicitat emiterea somatiei la plata a chiriilor, in cererea de evacuare mai este necesar sa solicit obligarea paratului la plata chiriilor, sau raman doar pe constatarea rezilierii de drept a contractului si evacuarea cf art. 1429 ?
Multumesc
Evacuare
georgescu_m
Buna ziua, am urmatoarea speta : chiriasul, o societate comerciala, nu a mai platit chiria, cea mai indepartata factura datand din ianuarie 2009 ... (vezi toată discuția)
Taxe de timbru
triton10
Buna ziua
Care este (in vederea calcularii taxei de timbru pentru promovarea unei actiuni in anulare) valoarea contractului de inchiriere incheiat pe 30 de ... (vezi toată discuția)