avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca- desfiintare societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca- desfiintare societate

Buna ziua,

O societate emite o decizie de incetare a contractului de munca conf. art. 65 (1 Codul Muncii fara a acorda preaviz angajatului, si nici plati compensatorii. Angajatul decide sa actioneze societatea in judecata, dar intre timp afla ca aceasta a fost desfiintata.
Ce poate face angajatul, avand in vedere ca nu au trecut inca cele 30 de zile in care poate contesta decizia de incetare a contractului de munca?
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 13:44, 29 Martie 2010
1. beneficiati de ajutor de somaj daca aveti stagiu de cotizare suficient.
2. sesizati itm si actionati firma in instanta pt neplata drepturilor salariale ( salarii compensatorii, zilele de preaviz si concediul de odihna neefectuat si daca mai sunt restante la plata salariului.
3. contestati separat decizia de incetare a cim, solicitati reincadrarea in munca.
4. o firma poate fi suspendata sau cesionata, dar nu poate fi asa de usor DESFIINTATA. Interesati-va la ONRC care este stadiul in care se afla firma ... posibil sa fie in procedura de lichidare sau faliment ...in functie de asta se va alege modalitatea de a va primi drepturile.
fiind litigii de munca, nu platiti taxe


succes
In aceeasi cerere de chemare in judecata solicitati: anularea deciziei de concediere, reincadrarea pe postul si in aceleasi conditii din CIM, plata preavizului, plata salariilor restante, plata salariilor compensatorii, plata concediului de odihna si plata penalitatilor de intarziere aferente fiecarei obligatii calculate de la data scadentei pana la data platii efective a creantei.
Chiar daca societatea si-a cerut singura dizolvarea/lichidarea sau altcineva a cerut insolventa/insolvabilitatea ei, salariile reprezinta creante privilegiate, care vor fi platite primele din toata masa credala.
Cel mai bine este sa introduceti cat mai repede cererea de chemare in judecata.
Trebuie facut acest demers in justitie daca doriti salariul compensator si probabil alte drepturi banesti.Societatea daca este in lichidare, trebuie sa luati legatura cu lichidatorul societatii(judecator sindic) pentru a va inscrie la masa credala pentru recuperarea creantei.Daca contestati si decizia de concediere ca fiind nelegala pentru ca nu s-a respectat preavizul de 20 de zile lucratoare, cerereti si reintegrarea la societate, i-a fiind in lichidare si nu are cum sa va reintegreze,aveti dreptul la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
Cine plateste??? danamatea danamatea daca o decizie de concediere este declarata nula,se restituie somajul la ajofm?si daca da,cine il restituie?fostul somer-acum reincadrat-sau angajatorul care a ... (vezi toată discuția)
Preaviz ketzia ketzia Am primit preaviz conform Art. 73(1) si 65(1) pentru 21 zile pe motiv de reorganizare a activitatii, urmand sa fiu trimisa in somaj.Vreau sa stiu ce drepturi ... (vezi toată discuția)