avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare platite

Buna ziua,
Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos.
1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in codul muncii este precizat " munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite, in urmatoarele 30 zile ( art 119) . Ce presupune acest lucru? Ca ii dau liber in timpul programului cate ore suplimentare si il pontez ca si cum ar fi , fara nici un spor? si ii platesc normal ( adica ca o ora normala din cadrul programului ? ca trebuie sa apara in pontaj ca a facut ore suplimentare, eu cum ii calculez aceste ore , daca ii dau si liber?
Apoi in cazul in care acest lucru nu se poate, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza............

2. daca am salariati care lucreza sambata si duminica ( dar nu este o regula, doar daca sunt chemati, au liber in urmatoarea saptamana 2 zile si trebuie sa le acord si un spor? un spor de cat?
3 . daca se lucreaza in zilele de sarbatoare legale, au o zi libera in perioada urmatoare si un spor de minim 100 %, este bine?

4. ce presupune alin.2 , art 133 , codul muncii- salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art.120, al 2

va rog frumos daca ma puteti lamuri, eventual cu exemplu concret
va multumesc,
o zi frumoasa la toata lumea
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 18:36, 31 Martie 2010
ptr rosu gheorghe@

Imi pare rau, dar nu sunt de acord cu aceasta interpretare.

Daca ne raportam strict la prevederile Codului muncii, acesta spune asa:
art. 119 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul de lucru.

Cu alte cuvinte, ptr orele libere luate din contul orelor lucrate peste program, se plateste acelasi salariu, fara nici un spor.

pentru simona.elisa@

daca aplicatia financiara nu va permite, atunci pentru zilele in care salariatul a stat acaasa cu recuperare din ore suplimentare, il pontati 8 ore, ca si cum ar fi la job. Si il platiti corespunzator.
pt.@clio 06
Ati uitat sa considerati ca orele au ramas pontate la nivelul lunii in care au fost efectuate si platite normal,urmand sa fie si compensate.
Ascultati-ma pe mine ca am castigat si proces cu aceasta speta.
Nu este interpretarea mea.
De altfel asa spun si actele normative .
pt.@simona.elisa
Nu faceti altfel pentru ca gresiti ,cititi in Contractul colectiv de munca unic la nivel national si veti vedea ca ceea ce v-am spus este clar(art.41.-(3) lit.c
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
rosu gheorghe, utilizator
rosu gheorghe a scris:

pt.@clio 06
Ati uitat sa considerati ca orele au ramas pontate la nivelul lunii in care au fost efectuate si platite normal,urmand sa fie si compensate.

Scuze, nu am inteles prea bine. Rog detalii.
Isa Radov, Consultant resurse umane
Sunt 100% de acord cu dl.Rosu. In cazul de fata are perfecta dreptate!
=D>
Cand se face pontajul pentru luna in care s-au efectuat orele suplimentare este logic sa apara si orele si deci sa fie platite ca si ore de munca.
Dupa aceea acestea urmeaza a fi compensate si cu timp liber in urmatoarele 30 zile.
Dupa aceea.......(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul de lucru.
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Szegedi07 Szegedi07 Buna ziua, Intrebarea mea este legata de urmatoarea: \" Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale - mai multe probleme smeagull smeagull Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de ... (vezi toată discuția)