avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectarea termenului de intoarcere a copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectarea termenului de intoarcere a copilului minor din strainatate

Buna ziua

Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea situatie:
Este vorba despre o familie divortata, tatal a primit tutela copilului, iar mama este plecata in strainatate la munca.
Prin sentinta judecatoreasca mama are dreptul sa-si viziteze copilul si vrea sa-l ia la ea in strainatate pentru o perioada de 4 luni. Tatal este de acord, insa problema este ce se va intampla daca mama nu se va tine de cuvant, nu va trimite copilul inapoi acasa dupa aceasta perioada? Care este modalitatea si baza legala prin care tatal poate sa actioneze in cazul in care mama nu respecta termenul?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:52, 29 Martie 2010
Tatal poate face o plangre penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, in varianta prevazuta de alin.1 al art.307 C.pen. (retinerea de catre un parinte a copilului minor fara acordul celui caruia i-a fost incredintat). Cu toate acestea, latura obiectiva a infractiunii (fapta) trebuie sa primejduiasca educatia si cresterea minorului, iar latura subiectiva trebuie sa fie intentia.
Personal cred ca se poate ca tatal sa apeleze la acest mod de actiune, dar nimeni nu poate garanta rezultatul. Mama poate fi impiedicata de elemente independente de vointa ei, in respectarea termenului, iar retinerea, mai ales daca este in vacanta poate sa nu pericliteze educatia minorului.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de vizitare a minorului incalcat alfredp alfredp Ce se intampla in cazul in care mama refuza sa incredinteze minorul pentru week end tatalui ( termen stbilit prin hotarare judecatoreasca ) ? (vezi toată discuția)
Vizitarea copilului juliaeva juliaeva Bună seara Vă rog să mă sfătuiţi ce pot să fac, dacă fetiţa mea de 10 ani nu vrea să meargă la tatăl său. În sentinţa de divorţ s-a stabilit ... (vezi toată discuția)
Nerespectare masuri incredintare minor tamytudor tamytudor buna seara,in urma une hotarari judecatoresti am obtinut custodia copilului meu in varsta de7 ani, tatal lui avand reptul sa-l ia la el doar in prima si ultima ... (vezi toată discuția)