avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... darea in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

darea in somaj

Sunt angajata a unei firme si trebuie sa ma ocup de toate formalitatile pentru a da un angajat in somaj. Va rog ma poate ajuta cineva sa imi spuna care sunt formalitatile?
Cel mai recent răspuns: ContSters138151 , utilizator 16:11, 29 Martie 2010
pentru Itm trebuie sa ai totul la zi si sa faci incetarea contractului persoanei respective cu art 65(1) vezi codul muncii. Operezi in revisal depui declaratii la ADM, platesti sa fii la zi. Duci ultimele declaratii la somaj.
Pe urma completezi o adeverinta cu ultimele 12 luni ale perioadei lucrate a persoanei respective, cu antetul angajatorului cu datele pesonale ale angajatului si se specifica baza de calcul al somajului suma datorata, achitata si numarul declaratiilor de somaj depuse la AJOFM. Cam aceasta este din partea firmei
Dupa ce ai facut toate astea persoana respectiva face o cerere si-si ridica carnetul de munca de la ITM, carnet de munca de care are nevoie la dosar.
Dosarul persoanei respective trebuie sa contina ( insusi persoana trebuie sa alerge pentru acestea):
Carnet de munca in original
Adeverinta eliberata de la ultimul loc de munca - ce ti-am explicat mai sus, vezi ca este formular tip.
Actul de identitate in original si copie
Actele de studii si calificare in original si copie
Certificat de nastere si casatorie copie si original
adeverinta medicala
Acte eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa reiasa ca nu realizeaza venituri
declaratie pe proprie raspundere scrisa cu mana( i se da un model de la somaj dupa care se orienteaza)
un dosar plic si 2 plicuri timbrate, cam asta este

Ce este de retinut este ca sa poata beneficia de somaj trebuie sa aiba 12 luni lucrate in ultimii 2 ani. Nu neaparat la aceeasi firma. Daca la firma ta a lucrat de ex.5 luni ii eliberezi adeverinta doar pentru 5 luni, dar de asemenea trebuie sa-si faca rost de adeverinta de la firma unde a lucrat anterior pentru asi completa stagiul minim de 12 luni

Cam acestea sunt !
Multumesc foarte mult pentru informatii=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire dosar somaj gatej cezar gatej cezar postul meu sa restructurat ,am decizie interna date de firma,dar nu am nota de lichidare luata si nici ultimele salarii ridicate. ce sa fac ca sa mi intocmesc ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte de munca gabi_... gabi_... am incetat activitatea pe data de 5 ian anul curent fiind disponibilizat.intrucat nu mi s-a eliberat cartea de munca de catre firma la care am lucrat recte PIC ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj lavinia82 lavinia82 pe 17.11 am primit decizia de incetare a contractului individual de munca conform prevederilor art.65-1 din codul muncii, cat timp am la dispozitie sa depun ... (vezi toată discuția)