avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere .
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere .

buna ziua.imi puteti spune daca un contract de vanzare cumparare incheiat intre mama[vaduva] si unul din cei 4 fii ai sai cu clauza de intretinere poate fi atacat dupa decesul mamei de catre ceilalti fii ..?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 05:49, 31 Martie 2010
Teoretic nu se poate , daca mama, in calitate de creditor al obligatiei de intretinere nu reclama lipsa intretinerii in timpul vietii sale, deci atata vreme cat se deruleaza contractul . Doar daca, prin ipoteza , mama ar initia o actiune in desfiintarea contractului invocand lipsa intretinerii, iar in cursul procesuluib aceasta ar deceda, mostenitorii sai ar putea, eventual, sa continue procesul, si chiar sa castige.
in masura in care se invoca existenta anumitor vicii la incheierea contractului (ceea ce nu cred ca este cazul). Pe langa donatie, vanzarea este din punctul de vedere al anularii, mult mai "puternica".
Contractul de intretinere este cel mai sigur in cazul dvs., nu este asimilat donatiei deci nu va putea fi atacat de ceilalti mostenitori rezervatari ( ceilalti 3 fii).

Fata de alte acte ( vanzare-cumparare, donatie, testament) repet, este cel mai sigur.
Problema e destul de interesanta mai ales pentru ca multe astfel de contracte sunt de fapt fictive (insa fictivitatea trebuie dovedita) si sunt facute pentru a evita dispozitiile legale privitoare la rezerva succesorala (norme imperative). Asadar:
1. In masura in care se poate proba cu certitudine ca mama nu a primit intretinerea contractul este nul insa nu atat pentru lipsa de cauza ci pentru fraudarea legii (adica s-au folosit normele privitoare la vanzare-cumparare pentru a eluda normele imperative privind rezerva succesorala si s-a creat astfel un fel de super-donatie);
2. Ca urmare a celor de mai sus, intr-o eventuala actiune civila nu s-ar invoca lipsa de intretinere ca mostenitor al creditoarei intretinerii (cu toate ca si aici exista o pozitie cam minoritara care se rezuma la ideea ca mostenitorii creditorului intretinerii ar putea sa ceara unele despagubiri pentru ca autorul lor neprimind intretinerea si-a diminuat patrimoniul) ci nulitatea contractului pentru motivul ca acesta s-a facut pentru a frauda legea.

Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea unei proprietati gheorghebosneag gheorghebosneag Buna ziua.Sunt nou pe acest forum si as avea si eu o intrebare la care v-as ruga sa-mi raspundeti ,daca se poate.Un act de vanzare-cumparare intre mama si ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare sau donatie ioana_cristea2011 ioana_cristea2011 Buna ziua,va rog daca se poate sa ma ajutati,:Soacra mea detine 1 proprietate,respectiv casa de caramida +teren in total 800 m ... (vezi toată discuția)
Transmitere dr. de proprietate bunici-nepoata donatie sau cvc PDMadalina PDMadalina Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra cu privire la urmatoarea speta: Bunicii mei, ambii in viata, detin un imobil in care locuiesc mama si ... (vezi toată discuția)