Am suferit 2 atacuri de cord ( infarcturi miocardice), iar la ultimul, facut in Spania, mi s-a implantat un stent. Am revenit in tara, unde conform legislatiei, nu mai pot profesa, fiind conducator auto pe autocare internationale. Ca viitor pensionar, pot lucra fara contract de munca in Romania? ( adica la negru?) Pensia banuiesc ca nu o sa-mi ajunga de medicamente, oricat ar fi de compensata. In cazul in care gasesc un loc de munca legal, mi se retrage pensia?
Bună ziua!
Bănuiesc că " intenţionaţi" să obţineţi o pensie de invaliditate.
Spun "intenţionaţi", cu ghilimelele de rigoare, întrucât nu spunţei care este vârsta dumneavoastră şi vechimea în muncă acumulată până la data nefericitului eveniment.
Mai mult, încadrarea în grad de invaliditate se face de către medicul expert al asigurărilor sociale, pe baza documentaţiei pregătite de medicul de specialitate. Acesta v-a decide în ce măsură este afectată capacitatea dumneavoastră de muncă, de autoservire, de autoconducţie şi de orientare spaţială.
Dacă veţi fi încadrat în gradul III de invaliditate, veţi putea desfăşura o activitate în temeiul unui contract individual de muncă, pentru 4 ore/zi.
Dacă veţi fi încadrat în gradul II de invaliditate nu veţi putea desfăşura o activitate în temeiul unui CIM, însă există soluţii pentru a evita " munca la negru".
Vă recomand Contractul civil de prestări servicii.
Este strict problema dvs. daca veti lucra incalcand prevederile legale. Va rog, pe viitor, sa nu mai deschideti subiecte pe aceasta tema in Forum, contravine regulamentului de postare.
Va multumesc!
Angajare
ContSters79066
O persoana care este pensionata pe caz de boala, gradul II invaliditate, din M.Ap.N. poate sa lucreze 4 ore la o firma privata cu carte de munca? (vezi toată discuția)