Buna seara,
Am o intrebare referitor la traversarea unei proprietati private a unei linii de inalta tensiune (mai exact 60.000 volti): pot cere mi se plateasca chirie pe teren pentru cei doi stalpi ce se afla pe proprietatea mea? Anul trecut au intrat cu camionul distrugand flori si arbusti pentru a "mai intinde firele" de inalta tensiune. Exista o modalitate de constrangere la plata unei chirii?
Va urez o seara buna,
Manole Silviu
Buna seara.
Este un drept de servitute ,adica au fost instalati acei stalpi acolo,nefiind altă soluţie posibilă,pentru a se instala .
De obicei servitutea este gratuita,dar daca aceasta va produce pagube,puteti percepe despagubiri din partea celor care au pus stalpii.
Actiunea poate fi o actiune ,,de a face" , adica de a va plati daunele.
Dacă nu vă mai convine starea de fapt, puteti solicita printr-o actiune negatorie,înlăturarea acestei stări de fapt.
Conform Legii energiei electrice nr. 13/2007 (intrata in vigoare la data de 26.01.2007) se prevede la:
art. 16 Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energetice, care se vor realiza după intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în conformitate cu regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a acestor drepturi, prevăzute într-o convenţie-cadru, precum şi pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, care se aprobă, împreună cu convenţia-cadru, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Din pacate, hotararea de guvern nu a aparut nici in ziua de azi #-o#-o:((
Ok, ar fi trebuit sa ma astept la asa ceva... =D>... era si normal ca acea hotarare de guvern sa nu apara pana acum si nici nu va fi publicata in Monitorul Oficial prea curand.
Multumesc mult pentru raspunsuri.