avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Linie de inalta tensiune pe proprietate privata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Linie de inalta tensiune pe proprietate privata

Buna seara,
Am o intrebare referitor la traversarea unei proprietati private a unei linii de inalta tensiune (mai exact 60.000 volti): pot cere mi se plateasca chirie pe teren pentru cei doi stalpi ce se afla pe proprietatea mea? Anul trecut au intrat cu camionul distrugand flori si arbusti pentru a "mai intinde firele" de inalta tensiune. Exista o modalitate de constrangere la plata unei chirii?
Va urez o seara buna,
Manole Silviu
Cel mai recent răspuns: manole silviu , utilizator 20:04, 31 Martie 2010
Buna seara.
Este un drept de servitute ,adica au fost instalati acei stalpi acolo,nefiind altă soluţie posibilă,pentru a se instala .
De obicei servitutea este gratuita,dar daca aceasta va produce pagube,puteti percepe despagubiri din partea celor care au pus stalpii.
Actiunea poate fi o actiune ,,de a face" , adica de a va plati daunele.
Dacă nu vă mai convine starea de fapt, puteti solicita printr-o actiune negatorie,înlăturarea acestei stări de fapt.
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
Conform Legii energiei electrice nr. 13/2007 (intrata in vigoare la data de 26.01.2007) se prevede la:
art. 16 Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energetice, care se vor realiza după intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în conformitate cu regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a acestor drepturi, prevăzute într-o convenţie-cadru, precum şi pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, care se aprobă, împreună cu convenţia-cadru, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Din pacate, hotararea de guvern nu a aparut nici in ziua de azi #-o#-o:((
Ok, ar fi trebuit sa ma astept la asa ceva... =D>... era si normal ca acea hotarare de guvern sa nu apara pana acum si nici nu va fi publicata in Monitorul Oficial prea curand.
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Enel petrebogoevici petrebogoevici ce sanse am sa obtin o chirie deoarece un stalp de inalta tensiune este pe proprietatea mea?va multumesc (vezi toată discuția)
Teren cu linie electrica mario3164 mario3164 tatal meu a cumparat un teren in2002 si prin2006 l-a donat mie si sotiei dar problema este ca pe acest teren tranverseaza o linie electrica de 110 kv undeva ... (vezi toată discuția)
Stalpi de electricitate pe teren proprietate privata ole ole Buna ziua, Inca nu am gasit un raspuns la problema mea si de aceea sper sa ma ajute cineva... Am un teren care este travesrsat de stalpii de inalta tensiune ... (vezi toată discuția)