avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere la plata TVA - PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere la plata TVA - PFA

Buna ziua,

Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA.

Cum trebuie sa procedez? Eu voi factura in luna aprilie o suma in urma careia voi depasi limita. Ca sa ma inregistrez ca platitor de TVA este suficienta depunerea declaratiei 070 pana la data emiterii facturii? Cum trebuie completata? Este suficienta bifarea in sectiunea E paragraf 1.6?
Alte acte sunt necesare?

Mentionez ca am un singur contract de prestare servicii pentru o firma din strainatate (UE) la care lucrez la sediu (in Belgia). Firma este platitoare de TVA. Nu imi este clar conform carui paragraf din Codul Fiscal voi fi scutit de TVA. Stiu in principiu ca intre tarile din Uniunea Europeana daca ambele sunt platitoare de TVA atunci TVA este 0 in Romania. Dar pentru ca prestez serviciile in Belgia se schimba situatia? Eu am gasit doar Art. 133 din Norme alineat 6 din care inteleg ca locul prestarii serviciilor este Belgia deci sunt scutit de TVA in Romania.
(6) Un contract global reprezintă un acord de afaceri care poate acoperi toate serviciile prestate către o persoană impozabilă. Pentru serviciile prestate în baza unui astfel de contract global, care urmează să fie utilizate în mai multe locuri, locul de prestare este considerat în principiu locul în care beneficiarul şi-a stabilit sediul activităţii sale economice. În situaţia în care serviciile care fac obiectul unui astfel de contract sunt destinate a fi utilizate de către un sediu fix şi acest sediu fix suportă costurile respectivelor servicii, locul prestării acestora este locul în care se află respectivul sediu fix.

Este corect ca daca locul prestarii serviciilor nu este Romania atunci operatiunea este scutita de TVA?
Imi puteti spune va rog conform carei norme ma incadrez la scutirea de TVA?

Multumesc anticipat pentru ajutor,
Aurel
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 03:38, 3 Noiembrie 2010
Trebuie urgent sa depun cererea de inregistrare TVA. Eu as vrea sa trec direct la TVA normal dar nu cred ca e posibil pentru ca contractul pentru care voi depasi plafonul este intracomunitar. Sunt obligat sa trec mai intai la TVA pentru prestare servicii intracomunitare?
puteti trece la tva prin optiune, fara sa fi depasit plafonul.
rd. 1.7
codew a scris:

[...] Sunt obligat sa trec mai intai la TVA pentru prestare servicii intracomunitare?



Da. In Codului Fiscal avem:

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
[...]
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
[...]


Daca prestati servicii intracomunitare, conform articolului prezentat mai sus, trebuie sa va inregistarti ca platitor de TVA.
codew: daca nu sunteti platitor de tva in romania, cu cod normal tva si prestati servicii intracomunitare sunteti obligat sa va inregistrati pentru acele servicii, inainte de prestarea lor.
pt a nu va inregistra doar pentru acele servicii, va puteti inregistra ca platitor tva cu cod normal, prin optiune, nefiind obligatorie depasirea plafonului de 35.000 euro, dar codul trebuie sa-l obtineti de la autoritati tot inainte de prestarea serviciilor.
Multumesc pentru lamuriri. Vreau sa ma inregistrez de la inceput pentru TVA cu cod normal pentru a nu complica lucrurile. Asa stiu de la inceput ca trebuie sa depun toate declaratiile: 300 TVA intern/normal si 390 (sau 392) pentru intracomunitar. Asa este sau gresesc? Pentru mine cred ca asta e singura diferenta daca ma inregistrez pentru cod normal si/sau intracomunitar

Pentru intrebarile legate de declaratiile pe care le depun credeti ca ar fi mai bine sa deschid un nou subiect aici pe forum?

Alte discuții în legătură

Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Societate neplatitoare tva Kozan Erika Kozan Erika O societate comerciala romana neplatitoare de TVA presteaza servicii IT catre o societate platitoare de TVA intracomunitara.Cum se va intocmi factura din pct. ... (vezi toată discuția)