In anul 1989 tatal meu a cumparat o casa la tara cu gradina anexe si teren.Deoarece terenul era in proprietatea statului s-a intocmit cu vanzatorul o chitanta pentru teren. In anul 2002 un nepot al vanzatorului dupa moartea acestuia[1994] a deschis o actiune in revendicare in baza unui titlu de proprietate si a unui certificat de mostenitor somandu-ma sa eliberez o parte din teren ce facea parte din chitanta.Eu am introdus actiune in constatare pentru respectivul teren actiune care mi-a fost admisa prin hot.definitiva si irevocabila,devenind act autentic de vanzare cumparare.Actiunea de revendicare s-a disjuns ,iar pe parcursul judecarii ei autorul a renuntat la judecata conf.art.246 cpc.Autorul a facut recurs la renuntare instanta hotarand ca acesta ramane definitiva si irevocabila.In prezent a deschis o noua actiune in revendicare cu aceleeasi parti obiect si cauza juridica.Mai are drept sa ma dea in judecata ca sa revendice terenul pe care l-am castigat prin actiune in constatare ?
1. Potrivit art. 1201 Cod civ. " Este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate."
2. Calea de invocare a autoritatii de lucru judecat este cea indicata de art. 166 Cod pr. civ. respectiv o exceptie "art. 166. - Excepţia puterii lucrului judecat se poate ridica, de părţi sau de judecător, chiar înaintea instanţelor de recurs."
3. Daca exceptia nu se ridica nici macar in recurs, iar a doua hotarare este contrara primei, se poate cere revizuirea celei din urma hotarari pentru motivul prevazut de art. 322 pct. 7 Cod pr. civ. "dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite, în una sau aceeaşi pricină, între aceleaşi persoane, având aceeaşi calitate."
Intrebare?
marianelena
Ce este prezumtia de lucru judecat si unde este (lege,nr.)ia reglementata in codul civil? Poate fi ia invocatain cadrul unui proces in opozitie cu exceptia de ... (vezi toată discuția)