As vrea sa devin pfa, dar nu prea am inteles unele lucruri...
1) Pentru inceput, as putea sa devin pfa in domeniul web design + gazduire web?
2) Ce taxe ar trebui sa platesc pentru aceste domenii dupa ce as deveni pfa?
3) In cazul in care proprietarii spatiului in care imi desfasor activitatea sunt parintii, ce acte imi trebuie si ce taxe trebuie sa platesc(daca e cazul)?
4) Imi trebuie vreun act care sa ateste ca sunt specializat in aceste domenii? Am citit undeva ca trebuie... Daca trebuie, care sunt pt. domeniile specificate mai sus?
Cam atat pentru moment :D ...
Multumesc anticipat! :thumbup:
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (M.O. nr. 328 din 25 aprilie 2008) – cu modificarile aparute – este baza legala.
In primul rand trebuie sa mergeti la Registrul Comertului – la cei care se “ocupa” aici cu pfa.
Documentele necesare pentru inregistrarea ca PFA:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate);
- documente care atesta pregatirea/experienta profesionala ( diploma, certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala etc);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc);
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor (cei care au cel putin un perete comun – tabel nominal cu semnaturile aferente) - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial;
- dovada platii taxei registru;
- Anexa 1, care se refera la inregistrarea fiscala;
- mai sunt ceva declaratii pe proprie raspundere;
- dosar plic :)
Dupa ce lasati dosarul la Registru cam in 3-5 zile obtineti autorizarea.
Mergeti apoi la Administratia fiscala, sa fiti luat in evidenta (veti completa o cerere). Aveti nevoie de Registrul incasari-plati si registrul inventar (le gasiti in "librarii" ) – care trebuie numerotate, snuruite si… vizate de functionari (cred ca trebuie sa completati si o cerere pentru aceste doua registre). Completati declaratia 220 (dublu exemplar) pentru venitul pe care il estimati…Apoi: copie autorizatie, copie act de identitate; si - nu cred ca ma insel - va mai trebuie si registrul unic de control (il cumparati de la Finante)…Va sosi acasa decizia de impunere.
Aveti de platit contributii la “sanatate”, “pensii” (nu stiu procentele) – deci trebuie sa va inregistrati si aici - si 16% impozit pe profit.
Aveti nevoie de facturi si chitante, dar si de stampila.
Cheltuielile cu infiintarea, achizitionarea celor necesare sunt deductibile…
Succes!
P.S. Daca m-am inselat cu privire la ceva in mod sigur cineva o sa intervina.
Buna seara,
Vin si eu cu cateva intreabari, pentru ca din ce am citit pe net nu am inteles mai nimic.
Veniturile mele vor fi impozitate in sistem real (cod caen 7021). Trebuie sa platesc impozit in avans? Si contributiile sociale la fel? Cat costa incheierea contractelor cu CAS si CASS? Cat costa registrele acelea? Ce alte cheltuieli mai trebuiesc facute inainte sa inregistrez un venit propriu-zis?