ACCES GRATUIT
Procurorul general: Recurs in interesul legii privind incadrarea juridica a actului de tainuire
Procurorul General al Romaniei a inaintat, luni, Inaltei Curti de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii privind incadrarea juridica a primului act de tainuire si a celor ulterioare daca, dupa primul act, tainuitorul a lasat sa se inteleaga ca va asigura mai departe valorificarea bunurilor sustrase.
Articolul continuă mai jos
Potrivit Procurorul General, jurisprudenta actuala in materie penala evidentiaza doua orientari cu privire la acest aspect si, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare, conform unui cumunicat emis luni de catre Ministerul Public.
Intr-o prima orientare, instantele au considerat ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la furt in forma simpla sau continuata, dupa caz, savarsita in concurs real cu infractiunea de tainuire daca, dupa primul act, tainuitorul a lasat sa se inteleaga ca va asigura in continuare valorificarea bunurilor sustrase.
In aceasta abordare, instantele au stabilit ca, in situatia de fapt a existentei unui prim act de tainuire, participatia penala constand in intelegerea expresa sau tacita intre autorul furtului si tainuitor in sensul asigurarii in continuare a valorificarii bunurilor sustrase imbraca forma complicitatii morale, intrucat tainuirea repetata de bunuri, cunoscand ca provin din sustrageri repetate, echivaleaza cu o promisiune anticipata de tainuire.
Cu privire la acelasi aspect, alte instante au apreciat ca subzista infractiunea de tainuire in forma simpla sau continuata. Instantele au considerat, in asemenea cauze, ca faptuitorii dobandind, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, bunuri provenite din furt sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de tainuire, retinandu-se forma simpla sau continuata.
In practica instantelor de judecata s-au pronuntat si solutii prin care, retinandu-se aceeasi situatie de fapt in sensul existentei si a primului act de tainuire, s-a apreciat ca subzista numai infractiunea de complicitate la furt. S-a retinut astfel existenta unei complicitati morale determinata de imprejurarea ca bunurile au fost primite pentru a fi ascunse sau valorificate, acestea provenind din sustrageri repetate savarsite de aceeasi persoana
Procurorul general a apreciat ca solutia legala este aceea potrivit careia, in situatia de fapt a existentei unui prim act de tainuire urmat de actiunea tainuitorului care a lasat sa se inteleaga ca va asigura mai departe valorificarea bunurilor sustrase, sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la furt in forma simpla sau continuata, dupa caz, savarsita in concurs real cu infractiunea de tainuire.
Pentru mai multe informatii puteti consulta integral Recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)