Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private a facut public primul bilant de la intrarea in vigoare a programului.
In luna septembrie, peste un milion de salariati pana in 35 de ani au optat pentru o companie care sa le administreze contributiile.
“Numarul de acte de aderare semnate arata ca din potentialul de peste 4 milioane de potentiali participanti, peste 30 la suta au aderat deja”.
“Interesul celor care nu sunt obligati sa adere la sistem este destul de mare: 40 la suta din cei care au optat deja pentru o companie au peste 35 de ani”, a spus Mircea Oancea, presedintele comisiei de supraveghere.
Angajatii care nu au optat pana acum pentru o companie isi pot exprima alegerea pana la 1 ianuarie, dupa care vor fi distribuiti aleatoriu catre una din societatile de asigurare.
Problema gestionarii bazelor de date
Reprezentantul comisiei permanente a Bancii Mondiale in Romania, Richard Florescu, spune ca principalele probleme ale sistemului de pensii private obligatorii se refera la gestionarea bazelor de date.
Nu intotdeauna informatiile de la Casa de Pensii coincid cu cele raportate de companiile de asigurare.
“Nu exista o armonizare intre sistemul informatic al Casei de Pensii si al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. Dar nu exista niciun sistem perfect de la inceput, avem de-a face cu un proces mai lung si amendarile legislatiei cu siguranta ca vor rezolva si aceasta problema.”, a spus Richard Florescu.
O alta problema constatata in prima luna de functionare a sistemului de pensii private obligatorii se refera la presiunile facute de unii patroni asupra salariatilor pentru a opta catre o anumita companie.
Miza o constituie comisioanele atractive pe care societatile de asigurare le ofera pentru fiecare client nou.
Presedintele comisiei de supraveghere, Mircea Oancea, spune ca cei care incalca drepturile salariatilor vor fi sanctionati.
“Sanctiuni dure inseamna de la avertisment si amenda pana la inchisoare, acolo unde se dovedeste ca s-au facut aderari false".
"Adica daca participantul face o contestatie si spune ca nu a aderat de buna voie, verificam situatia si daca se se constata intr-adevar uz de fals, repet, se poate ajunge la pedeapsa cu inchisoarea”, a declarat Mircea Oancea.
Sindicatele nu sunt multumite de lipsa indexarii sumelor depuse
Pe de alta parte, federatiile sindicatele reproseaza autoritatilor modul de functionare al sistemului de garantare a contributiilor.
Potrivit legii, companiile garanteaza numai suma depusa, minus comisioanele de administrare a banilor.
Nu sunt prevazute indexari ale sumelor, astfel ca cel putin teoretic cei care contribuie la un fond de pensii pot incasa chiar mai putin decat au depus fara ca cineva sa poata fi tras la raspundere.
Sistemul pensiilor private obligatorii a intrat in vigoare in septembrie.
In primul an de activitate, 2% din contributia la asigurarile sociale este orientata spre o companie privata.
Ulterior, procentul va creste pana cand toata valoarea contributiilor sociale, circa 6%, va fi administrata privat.
Cei pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la sistem, iar pentru restul programul este facultativ.
Comentarii articol (3)