ACCES GRATUIT
Parlamentul European va monitoriza strict aplicarea legilor comunitare
In cadrul sedintei din 23 februarie Parlamentul European a adoptat raportul realizat de Monica Frassoni cu privire la necesitatea unei stricte monotorizari a aplicarii legislatiei europene si implicarea mai accentuata a comisiilor Parlamentului European in aplicarea actelor normative comunitare.
Articolul continuă mai jos
Comisia Europeana trebuie sa supravegheze mai atent evenimentele nationale ce ar putea duce la incalcarea legilor comunitare. Birourile de reprezentare ale Comisiei sunt obligate atat sa previna aceste incalcari ale legislatiei comunitare, cat si sa ofere o cale de atac.
Curtii Europene de Justitie i se cere sa prezinte mai multa exigenta in aplicarea Articolului 228 al Tratatului CE, articol care se refera la situatia in care un stat incalca normele dreptului comunitar, pentru a asigura o executie corespunzatoare a deciziile pronuntate.
Numarul total al procedurilor cu privire la incalcarea dreptului comunitar declansate de Comisia Europeana a avut parte de o de-a lungul anilor, in 2003 au fost semnalate 2709(la nivelul UE 15), iar in 2005 au fost 2653 de cazuri de incalcare a normelor comunitare(la nivelul UE 25).
In cadrul sedintei, s-a facut apel si la consolidarea cooperarii dintre parlamentele nationale si Parlamentul European si intre membrii forurilor respective pentru a se promova si monitoriza concret afacerile Europene la nivel national. Parlamentele nationale trebuie sa joace un rol esential in procesul de monitorizare a aplicarii legilor comunitare, in consolidarea legitimitatii democratice a Uniunii Europene si apropierea acesteia de cetateni.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)