Situatia prezentata de user:
O persoana doreste sa cumpere apartament. Se stie despre el ca a fost achizitionat de proprietar in primii ani dupa 1990 si ca acesta nu a avut voie timp de 10 ani sa-l vanda. Proprietarul a decedat, iar acum se duc tratativele cu fiica acestuia, care este unic mostenitor. Aceasta sustine ca la primarie imobilul apare ca nefiind revendicat. Apartamentul face parte din corpul B al cladirii si a fost revendicat numai corpul A.
Persoana s-a interesat pentru un credit, dar cei de la banca au spus ca ca nu exista certitudine, oricand putand aparea probleme cu mostenitorii celui care ar putea sa revendice.
Intrebarile userului:
Ce garantii sunt ca nu vor exista probleme cu revendicarea imobilului?
Daca pana acum nu exista actiune de revendicare, mai pot aparea probleme?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema:
Un user informeaza ca termenul pentru revendicarea imobilelor conform Legii 10/2001 a expirat in luna februarie 2002. Prin urmare, daca pana la aceasta data nu a fost inregistrata nici o cerere la Primarie, nu mai exista motiv de ingrijorare.
Un alt user prezinta continutul articolului 21 din din Legea nr. 10/2001, adoptata la 8 febr. 2001:
(1) Persoana indreptatita va notifica in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi persoana juridica detinatoare, solicitand restituirea in natura a imobilului.
Termenul de 6 luni a fost prelungit succesiv prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109/2001 si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.145/2001.
Articol unic. - Termenele de 6 luni prevazute la art. 21 alin. (1) ºi la art. 40, termenul de 18 luni prevazut la art. 22, precum ºi termenul de un an prevazut la art. 46 alin. (5) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.75 din 14 februarie 2001, prelungite prin Ordonanta de urgenþa a Guvernului nr.109/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.460 din 13 august 2001, se prelungesc cu 3 luni.
Totodata, se sugereaza si luarea in considerarea a deciziei formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie privind imobilele preluate abuziv, pentru a se lamuri problema definitiv. Insa, in opinia unuia dintre useri, recursul in interesul legii, desi a fost admis, problema ramane neclara.
Acelasi user aduce la cunostinta faptul ca parerile sunt impartite in ce priveste acest subiect. Unele persoane sustin ca, prin hotararea data in acest recurs, cei care au inceput revendicarea prin notificari facute in baza Legii 10/2001, trebuie sa continue revendicarea tot in baza acestei legi, considerand ca s-a decis ca Legea 10 sa se aplice cu prioritate. Persoanele care n-au facut notificari in baza legii 10, pot urma calea dreptului comun, iar acest lucru presupune ca pot urma noi valuri de revendicari.
Pentru a ne prezenta opinia dumneavoastra, va asteptam pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (1)