La inceputul lui iunie, ministrii UE au ajuns la un acord care este sprijinit de mai multe grupuri politice din cadrul Parlamentului European. Acest compromis a fost prezentat in plen ca modificare la raportul lui Manfred Weber (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Germania) - raport votat in Comisia pentru Libertati civile in septembrie 2007.
Grupurile politice care sprijina textul de compromis subliniaza importanta realizarii de progrese in domeniul politicii europene a migratiei, in timp ce, acelea care se opun, sunt de parere ca raportorul a cedat in fata Consiliului, iar Parlamentul ar trebui sa modifice textul.
Majoritatea europarlamentarilor au sprijinit necesitatea unei directive privind imigratia ilegala, dar in timp ce PPE-DE, ALDE si UNE sprijina textul de compromis, grupul socialist doreste introducerea unor modificari pentru a reconfirma drepturile imigrantilor. Grupul Verzilor si GUE/NGL au indicat ca vor vota impotriva directivei.
Dragutin Mate, ministrul sloven de interne, a subliniat faptul ca directiva reprezinta primul act legislativ al Parlamentului European privind migratia.
Unul din punctele cheie ale raportului este perioada pe care o poate petrece un imigrant intr-un centru de detentie, inainte de a fi trimis inapoi in tara sa de origine. In momentul de fata, aceasta perioada variaza intre 32 de zile in Franta si 20 de luni in Letonia.
Textul aprobat de Consiliu propune maxim sase luni cu posibilitate de prelungire inca 12 luni. In acelasi timp, raportul propune ca o persoana deportata sa nu se poata intoarce pe teritoriul UE timp de cinci ani dupa ce este trimisa inapoi in tara sa.
Cea mai mare dificultate a negocierilor a fost insa problematica legata de asistenta judiciara pentru imigrantii ilegali, deoarece statele membre au experiente diferite, in functie de fluxul migrator cu care sunt confruntate. Ministrul sloven a mai subliniat ca directiva protejeaza grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii.
Comisia Europeana
Comisia este pentru "o abordare integrata a imigratiei", potrivit lui Jacques Barrot. El a subliniat ca, "directiva respecta prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului", "da prioritate intoarcerii voluntare" in tara de origine si "protejeaza drepturile copiilor si a familiilor.
Comisia Europeana va monitoriza implementarea legislatiei pentru a asigura ca standardele Conventiei Europene in materie si Declaratia ONU cu privire la drepturile omului, sunt respectate".
Reprezentantii grupurilor politice din Parlamentul European
Martine Roure (PSE, Franta) a declarat ca grupul sau politic nu va accepta compromisul prezentat, nu din cauza ca socialistii sunt impotriva unei politici a returnarii, ci pentru faptul ca textul de compromis nu ofera o protectie adecvata a drepturilor fundamentale.
Ea a subliniat ca este gresit a spune ca directiva va permite persoanelor sa iasa dintr-o situatie ilegala sau ca ofera dreptul de sedere. "Drepturile inscrise in directiva nu sunt obligatorii si nu permit o imbunatatire in ceea ce priveste detentia in UE", a mai declarat europarlamentara.
Din partea grupului PPE-DE, Agustín de Mera Garcia Consuegra (Spania) a considerat ca directiva este "un pas ferm si decisiv" in directia reglementarii imigratiei legale. ”Obiectivul principal trebuie sa fie incurajarea intoarcerii voluntare. "Returnarea fortata va fi ultima solutie, iar protectia drepturilor fundamentale, accesului la servicii lingvistice si dreptul la apel sunt garantate”. Europarlamentarul a mai subliniat ca trebuie facuta o distinctie foarte clara intre legislatia privind imigratia si cea privind azilul.
In schimb, Jean Lambert (Verzii/EFA, Marea Britanie) a spus ca grupul sau nu poate accepta textul negociat deoarece nu respecta standardele prevazute initial.
Votul asupra raportului va avea loc, miercuri, 18 iunie, la orele 11.30.
Comentarii articol (1)