Situatia prezentata de user si nelamuririle acestuia
Societatea la care acesta lucreaza avut o filiala in Germania. S-au incheiat contracte de subantrepriza in constructii, partile fiind: filiala din Germania in calitate de subantreprenor si diferirti antreprenori germani. Filiala din Germania era o persoana juridica germana de sine statatoare, inregistrata in Registrul Comertului din Mannheim, avand sediul si organe de conducere proprii.
La data respectiva, in speta 2000, 2001, 2002 toate societatile straine care aveau lucrari de subantrepriza in Germania aveau obligatia sa factureze la valoarea neta fara TVA. La data de 25.10.2007 fiscul german emite un titlu executoriu impotriva firmaei mama prin care ne obliga la plata TVA-ului aferent anilor 2000,2001,2002 in total de peste 300.000 euro, fara sa fi detinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sau sa fi trimis in prealabil un act administrativ prin care sa se poata face apararile pe fond.
Titlul executoriu, fiscul german il transmite fiscului roman, care emite o somatie si ulterior pune sechestru pe bunurile firmei mama.
Exceptiile invocate in contestatie precum: exceptia lipsei calitatii procesuale pasive sau exceptia prescriptiei, etc., inclusiv apararile pe fondul cauzei vor fi respinse, intrucat fiscul roman a invocat exceptia inadmisibilitatii atacarii fondului cauzei pe calea contestatiei la executare, deoarece, conform art. 198 alin. 1 din Codul procedura fiscala, eventuala contestatie se va putea face doar in Germania in conformitate cu dispozitiile in vigoare din statul german, iar conform art. 183 alin 2, autoritatea romana nu poate pune in discutie validitatea titlului.
Pe cale de consecinta, cu toate ca este un abuz, se solicita plata unei sume nedatorate respectiv plata TVA-ului care conform legislatiei germane nu s-a permis facturarea, in Romania nu poate fi atacat titlul executoriu, motiv pentru care este incalcat dreptul la aparare conform art. 21 din Constitutie.
Intrebarile userului
Ce poate fi facut in aceasta situatie ?
Intrebarile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema
Unul din userii forumului considera ca titlul executoriu emis de autoritatea fiscala din Germania trebuie atacat in instanta din Germania. In acelasi timp, trebuie studiate legile statului german, avand in vedere ca, pentru un contract de antrepriza, in perioada respectiva nu se factura TVA.
Un alt user crede ca este o eroare de procedura dat fiind faptul ca fiscul din Germania, ar fi trebuit sa emita somatia pentru filiala de acolo si nu catre firma mama din Romania.
Cu toate acestea contestatia trebuie admisa de catre statul roman, doar daca nu a fost depusa in termen.
O alta sugestie se refera la faptul ca persoana care reprezinta legal filiala in Germania ar trebui sa mearga la administratia fiscala unde e inregistrata, cu documentele care le are in posesie, eventual si cu titlul executoriu pe care se afla aici. Pe somatie/titlu executoriu e prevazut un nr. referitor la un dosar anume. De asemenea, acesta crede ca o eroare este posibila si, nefiind atentionati, lucrurile au decurs normal. Din punctul de vedere al acestei persoane, Codul de procedura civila - aspecte internationale – transpune prevederile unei directive europene, drept urmare si in statul european ar trebui sa sa aplice aceleasi reguli.
Un alt user al forumului considera ca pevederile codului de procedura fiscala se aplica din anul 2004, astfel incat trebuie revazuta legislatia in vigoare la acea data referitoare la TVA si trebuie avuta in considerare prescriptia.
Pentru a ne prezenta opinia ta, te asteptam pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (0)