Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAngajatii din Romania au cel mai lung program de lucru, depasind cu 1.7 ore programul mediu de lucru, de 40 de ore, intalnit in restul statelor europene, conform unui studiu realizat de European Industrial Relations Observatory (EIRO).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi!
Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Articolul continuă mai jos
Comentarii articol (1)
Potrivit Codului, noţiunea de durată a timpului de muncă cunoaşte două accepţiuni: durata normală a timpului de muncă; durata maximă legală a timpului de muncă care include şi orele suplimentare.
Durata normală a timpului de muncă nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână şi 8 ore pe zi, Constituţia prevăzând la art. 38 alin. 3 că durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult opt ore. Repartizarea timpului de muncă este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile repaus, durata medie lunară a timpului de muncă fiind de 21, 25 de zile, respectiv circa 170 de ore. ÃŽn funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006. stabileste ca durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana., insa, prin negocieri la nivel de unitate, pentru a pune de acord programul cu cerintele productiei, se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte.
Se poate aprecia ca Romania respecta cerintele impuse de documntele comunitare, cind are in vedre o saptamina de lucru de 4o de ore isi n mod normal si de 48 de ore in mod exceptional, nefacind uz de regula ,,aut-opt" care ar permite ca prin negovceri directe timpul de lucru sa fie prelungit dincolo de 48 de ore pe saptamina cum este cazul in Anglia spre exemplu.