Potrivit noilor prevederi, alocatiile pentru finantarea unor programe guvernamentale de protectie si de ajutor trebuie acordate direct celor interesati, respective consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate obiectivele de investitii pentru constructia de locuinte sociale si de necesitate.
Astfel, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si, dupa caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor deschide la unitatile Trezoreriei Statului contul “Depozite speciale pentru constructia de locuinte”, in afara bugetelor locale, reprezentand venituri cu destinatie speciala. Acest cont va fi alimentat, in masura necesitatilor si in limita sumelor aprobate, cu sume de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Finantarea construirii locuintelor sociale si a celor de necesitate se va asigura din bugetele locale, din transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, precum si din donatii si contributii de la persoane fizice si juridice, efectuate conform prevederilor legale in vigoare.
In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru finantarea executarii constructiilor de locuinte sociale si de necesitate, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si, dupa caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la fundamentarea proiectelor de bugete locale anuale, vor prevedea sumele aferente pentru fiecare dintre constructiile respective, pe surse de finantare, inclusiv sumele necesar a fi alocate in completare de la bugetul de stat.
Autoritatile administratiei publice locale vor urmari ca in contractele de executie a locuintelor sa fie cuprinse clauze speciale care vor prevedea ca influentele in costurile pentru constructii, rezultate din depasirea termenului limita de receptie, in conditii de inflatie, sa fie suportate de partea care a generat depasirea termenului respectiv.
Actul normativ mai prevede faptul ca, anual, va fi stabilita lista ce cuprinde obiectivele de investitii pentru locuintele sociale si de necesitate care urmeaza sa se finanteze in anul urmator. Aceasta lista va fi stabilita de catre consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si dupa caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
In termen de 30 de zile dupa aprobarea bugetului de stat anual, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, impreuna cu autoritatile publice locale vor analiza si vor efectua prioritizarea investitiilor in constructia de locuinte sociale si vor corecta in mod corespunzator programul de finantare.
De asemenea, hotararea prevede ca alocarea sumelor pentru finantarea constructiilor de locuinte sociale si de necesitate se va face pentru fiecare obiectiv de investitii, astfel incat sa se asigure finalizarea lucrarilor cu respectarea termenului de punere in functiune si cu incadrarea in plafonul valoric negociat pe baza de contract.
Constituirea, repartizarea si utilizarea sumelor la nivelul consiliilor locale, conform prevederilor programelor de investitii vor fi de competenta autoritatilor administratiei publice locale respective, care vor fi obligate sa urmareasca si sa asigure respectarea prevederilor legale.
Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si, dupa caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor aproba listele cuprinzand constructiile de locuinte sociale si de necesitate care urmeaza sa se realizeze din fondurile aflate in conturile deschise la Trezoreria Statului.
Comentarii articol (0)