Angajatorii care incadreaza in munca someri, aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive, vor primi, de la 1 ianuarie 2009, cate 4000 de lei, pentru fiecare persoana angajata, conform OUG nr. 192/2008.
Prin
Ordonanta de urgenta nr. 192/2008, adoptata de Guvern pe 19 noiembrie, si
publicata pe 4 decembrie, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 815, s-au stabilit unele masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca.
OUG nr. 192/2008 modifica, printre altele, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Actul normativ introduce un nou articol, art. 84
3, care prevede ca “angajatorii care creeaza noi locuri de munca si care incadreaza in munca, pe locurile de munca nou-create,
someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru o perioada de cel putin
3 luni consecutive de la data inregistrarii in evidenta acestor agentii beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o
suma egala cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin
3 ani.”
Prin
OUG nr. 126/2008, Guvernul a eliminat legatura dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara, astfel ca acestea vor fi determinate in functie de un indicator social de referinta.
Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca.
Valoarea indicatorului social de referinta a fost stabilita la
500 de lei, insa ea poate fi modificata prin Hotarare de Guvern in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
OUG nr. 192/2008 mai stabileste ca angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu anterior termenului de 3 ani sunt
obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana incadrata, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Mai mult, angajatorii
nu vor mai putea beneficia de o noua subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
OUG nr. 192/2008 mai prevede ca angajatorii
pot beneficia, optional, doar de una din formele de stimulare prevazute la articolele 80, 84
3 si 85, din Legea nr. 76/2002.
Formele de stimulare prevazute la art. 80 si art. 85 din Legea nr. 76/2002 se refera la incadrarea in munca a somerilor in varsta de peste 45 de ani, a somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, a persoanelor cu handicap si a absolventilor ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, a absolventilor de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal, si a celor de invatamant superior, in conditiile legii.
Comentarii articol (1)