Articolul 254 din Tratatul CE prevede ca actele comunitare (regulamente, directive, decizii) trebuie sa fie publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In decembrie 2002, Parlamentul European si Consiliul au adoptat un regulament (2320/2002) prin care au stabilit anumite standarde comune in domeniul sigurantei aviatiei civile. In anexa la acest regulament au fost mentionate, printre altele, o serie de orientari cu privire la diferitele forme pe care le pot prezenta armele si obiectele interzise la bordul unui avion, printre care si "Obiectele contondente: bate, ciomege, bate de baseball sau alte instrumente asemanatoare". Atat regulamentul cat si anexa acestuia au fost publicate.
In aprilie 2003, Comisia a adoptat un alt regulament referitor la masurile de punere in aplicare a standardelor comune privind siguranta aeriana stabilite prin regulamentul din 2002. Aceste masuri au fost prezentate intr-o anexa a regulamentului, care insa nu a fost publicata, pe motiv ca masurile sunt secrete si ca vor fi puse numai la dispozitia persoanelor autorizate corespunzator de catre un stat membru sau de catre Comisie.
Aceasta anexa a fost modificata de mai multe ori, dar nu a fost publicata niciodata, cu toate ca in considerentele regulamentelor de modificare se sublinia necesitatea ca pasagerii sa fie informati in mod clar cu privire la obiectele a caror detinere la bordul avionului este interzisa.
Totusi, in ianuarie 2004, Comisia a emis un comunicat de presa referitor la obiectele interzise la bordul unui avion.
La data de 25 septembrie 2006, domnul Heinrich a fost oprit in timpul controlului de securitate efectuat la aeroportul din Viena-Schwechat pe motiv ca in bagajul sau de cabina se aflau rachete de tenis, calificate ca fiind obiecte interzise, astfel incat nu i s-a permis sa urce cu acestea la bordul avionului.
Profitand de un moment de neatentie din partea personalului de securitate, domnul Heinrich a urcat totusi la bord cu rachetele de tenis in bagaj, insa personalul de securitate i-a cerut sa paraseasca avionul.
Domnul Heinrich a estimat ca aceste masuri sunt ilegale si a sesizat in acest sens instanta competenta din Austria, care solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca dispozitiile comunitare nepublicate in Jurnalul Oficial pot avea forta juridica.
Mai multe informatii despre Cauza C - 345/06 puteti afla aici.
Comentarii articol (0)