ACCES GRATUIT
Romania, condamnata la CEDO pentru tratamente inumane
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat marti in cauza Damian-Burueana si Damian impotriva Romaniei si a condamnat statul roman pentru incalcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane, a dreptului la o ancheta efectiva in cazul supunerii la tratamente inumane, a dreptului la un proces efectiv si a dreptului la respectarea domiciliului, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH.
Articolul continuă mai jos
Reclamantii s-au plans in fata Curtii Europene ca, pe 29 ianuarie 1995, au fost luati si dusi cu forta la sediul politiei si ca au fost agresati de mai multi politisti. Ancheta penala pentru purtare abuziva impotriva politistilor a fost finalizata cu o solutie de neincepere a urmaririi penale.
In noaptea de 29 spre 30 ianuarie 1995, politia a efectuat o perchezitie la domiciliul celui de-al doilea reclamant in absenta unui mandat al procurorului. Reclamantii au mai aratat ca au fost arestati preventiv fara ca dispozitiile legale in materie sa fie respectate si ca actiunea celui de-al doilea reclamant impotriva arestarii nelegale nu a fost finalizata intr-un termen rezonabil.
In hotararea de marti, Curtea Europeana a constatat ca reclamantii au fost victime ale unor rele tratamente din partea politistilor si ca Guvernul roman nu a demonstrat ca folosirea fortei de catre acestia din urma ar fi fost necesara sau determinata de comportamentul reclamantilor.
Mai mult, Curtea a observat ca autoritatile statului nu au desfasurat o ancheta efectiva apta sa identifice si sa pedepseasca persoanele responsabile de producerea acestor rele tratamente.
In ce priveste durata procedurii pentru arestare nelegala, Curtea a apreciat ca o procedura ce a durat mai mult de opt ani, timp in care dosarul a fost retrimis de doua ori instantei inferioare spre rejudecare, a depasit durata rezonabila pe care o impune Conventia Europeana.
Curtea Europeana a concluzionat ca si dreptul la respectarea domiciliului a fost incalcat in masura in care in baza legii in vigoare la momentul faptelor procurorul dispunea de atributii vaste in materia perchezitiei, in absenta unui mandat judecatoresc sau a posibilitatii de a contesta in instanta o asemenea masura.
Citește mai mult despre
CEDO
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)