Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Laura Codruta Kövesi, a solicitat ICCJ sa stabileasca modul unitar de interpretare si aplicare a art. 18 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, in vederea stabilirii solutiei ce trebuie pronuntata de catre instantele de judecata in cazul solicitarii deducerii arestului la domiciliu executat in strainatate.
In recursul in interesul legii, Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ a evidentiat practica neunitara a instantelor de judecata:
1. Astfel, intr-o prima orientare, instantele au apreciat ca arestul la domiciliu este o masura preventiva restrictiva de libertate ce nu intra sub incidenta prevederilor art. 18 din Legea nr. 302/2004. In acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala.
2. Intr-o alta orientare s-a concluzionat ca, in raport de prevederile art.5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, arestul la domiciliu este o masura preventiva privativa de libertate, fapt ce atrage aplicarea prevederilor art. 18 din Legea nr.302/2004.
Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ a apreciat ca ultima orientare este in acord cu vointa legiuitorului.
"In sensul articolului 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, arestul la domiciliu reprezinta o masura preventiva privativa de libertate, neputand fi asimilata cu masurile preventive restrictive de drepturi.
Fata de aceste dispozitii, in legislatia unor state membre ale Uniunii Europene, arestul la domiciliu este, de asemenea, considerat a fi o masura preventiva privativa de libertate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.
"Ca urmare, legiuitorul roman, conformandu-se standardelor europene si urmarind aceleasi obiective, a adoptat Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala care, in art. 18, prevede „durata arestului efectuat in strainatate, in indeplinirea unei cereri formulate de autoritatile romane in temeiul prezentei legi, este luata in calcul in cadrul procedurii penale romane si se computa din durata pedepsei aplicate de instantele romane”, potrivit aceluiasi comunicat.
"Ca atare, se impune, in baza art. 18 din Legea nr.302/2004, deducerea perioadei arestului la domiciliu, acesta constituind o masura preventiva privativa de libertate, in sensul art. 5 din CEDO", se mai subliniaza in comunicatul Ministerului Public.
____
Recursul in interesul legii poate fi consultat integral aici.
Comentarii articol (0)