Cum se descurca Europa in criza? Care sunt urmatorii pasi in abordarea acesteia? somajul si modelul social european - cu accent pe pensii - au fost dezbatute intr-o audiere organizata, pe 28 ianuarie, la Parlamentul European de catre comisia speciala privind criza financiara, economica si sociala.
Fostul comisar european Mario Monti, actual presedinte al Universitatii Bocconi din Milano, a deschis reuniunea cerand o strategie bazata in acelasi timp pe relansarea pietii unice europene - care este cheia competitivitatii - si pe securitatea sociala a cetatenilor europeni.
„Nu trebuie sa fim timizi, trebuie sa facem acest efort“, a spus dumnealui, subliniind si faptul ca mentinerea sau consolidarea serviciilor sociale implica o crestere progresiva a impozitelor.
Somajul continua sa creasca
In ciuda redresarii treptate a economiei, somajul continua sa creasca, ajungand deja la 10% in Uniunea Europeana. Sir Tony Atkinson, profesor la Oxford, a sugerat introducerea unui „venit minim garantat pentru copii“, iar Alice Ouedraogo, de la Organizatia Mondiala a Muncii, a spus ca a fost evitata „catastrofa“ locurilor de munca si ca trebuie consolidata cooperarea intre organizatiile internationale.
Secretarul General al Consiliului Municipalitatilor si Regiunilor Europene, Jeremy Smith, a aratat ca guvernele statelor membre ofera sprijin social substantial, dar ca acestora le este greu sa ofere sprijin celor „greu loviti de criza“ din venituri „greu lovite de criza“.
Presedintele comisiei parlamentare speciale privind criza financiara, economica si sociala, Wolf Klinz (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Germania), a spus ca situatia locurilor de munca este „ingrozitoare“ si ca reformele pe termen lung in domeniu sunt esentiale.
Este necesara o reforma a sistemului de pensii
Reducerea veniturilor guvernamentale - ca rezultat al crizei - afecteaza si mai mult sistemele de pensii deja fragile. Reforma pensiilor trebuie sa aiba loc, a spus economistul Edward Whitehouse, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, deoarece costul unei populatii imbatranite va fi de 10 ori mai mare decat costul crizei. Parerea domnului Vit Samek insa este ca „cea mai buna solutie este sa avem mai multi copii“.
Raportoarea Pervenche Berès (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Franta) a spus ca fondurile private de pensii ar trebui sa regandeasca felul in care investesc economiile si sa fie mai conservatoare cu banii persoanelor care se apropie de varsta pensionarii. Deputatul european Othmar Karas (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Austria) a cerut crearea unui „model european“ al pensiilor, insa majoritatea participantilor la dezbatere au fost de acord ca armonizarea pan-europeana a sistemelor de pensii este extrem de dificila datorita diferentelor mari intre statele membre.
Raportul final al comisiei parlamentare speciale privind criza financiara, economica si sociala va fi votat in comisie pe 13 iunie si in plen in septembrie 2010.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (1)