ACCES GRATUIT
UE promoveaza autovehiculele ecologice si eficiente din punct de vedere energetic
Promovarea autovehiculelor electrice reprezinta o prioritate a programului presedintiei spaniole a Uniunii Europene, iar in prezent face obiectul unor dezbateri deschise expertilor europeni in domeniul industriei auto, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).
Articolul continuă mai jos
Potrivit DAE, dezbaterile vor beneficia de o importanta contributie a Comisiei Europene, care va publica, in cursul lunii aprile, Comunicarea privind autovehiculele ecologice si eficiente energetic. De asemenea, Consiliul Competitivitate, din luna mai 2010. va face o evaluare completa a acestor contributii si va adopta concluzii pe aceasta tema.
In contextul Strategiei „Europa 2020", Comisia Europeana isi propune definirea unor noi motoare de crestere economica menite sa consolideze dimensiunea sustenabilitatii financiare si economice a economiilor statelor membre. In acest sens, a fost lansata o dezbatere cu privire la viitorul politicii industriale, care vizeaza identificarea unor sectoare si initiative care sa contribuie la competitivitatea economiei europene pe termen mediu si lung.
Una dintre initiativele industriale cu mare relevanta pentru economia europeana este cea referitoare la autovehiculele electrice. La ora actuala, in mai multe state membre se afla in desfasurare proiecte pilot care vizeaza asigurarea infrastructurilor si standardelor necesare implementarii pe scara larga a acestei noi tehnologii.
Din perspectiva nationala,
industria auto romaneasca reprezinta unul dintre sectoarele economice majore din punctul de vedere al modelului industrial actual. In vederea consolidarii competitivitatii la nivel sectorial, Romania este deja un actor activ in elaborarea politicilor comunitare in domeniu. Exercitiul de negociere la nivelul Uniunii Europene trebuie insa dublat si de un efort intern de pregatire a industriei nationale pentru evolutiile tehnologice preconizate, precum si de unul investitional care sa asigure infrastructurile necesare acestor noi tehnologii.
Perspectiva europeana a procesului a fost marcata in special de Concluziile adoptate la reuniunea Consiliului Competitivitate al UE, desfasurata in decembrie 2009, si la cea cu caracter informal din februarie 2010, care subliniaza necesitatea identificarii unor solutii pentru furnizarea energiei necesare viitoarelor autovehicule, intr-un mod durabil si mai eficient.
In plus, concluziile fac referire si la dezvoltarea retelelor si a contoarelor inteligente pentru gestionarea si transportul energiei electrice, in sensul ca ele sa asigure acces la energie electrica obtinuta din resurse regenerabile si sa faciliteze crearea infrastructurii necesare pentru autovehiculele electrice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)