Comisia Europeana propune o noua directiva cu scopul de a facilita transferul temporar al lucratorilor calificati din tarile terte, de la o intreprindere situata in afara UE catre sucursalele sau filialele din statele membre ale UE, se arata intr-un comunicat de presa al CE. In acest sens, CE propune un termen de 30 de zile pentru permisele de munca, dar si conditii mai bune pentru familiile lucratorilor.
„Avem nevoie de o abordare la nivel european cu privire la migratia fortei de munca, care sa permita economiilor noastre sa primeasca migrantii de care au nevoie”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne. „Societatile multinationale care opereaza in Europa au nevoie de acces la oamenii potriviti, cu calificarea potrivita, la momentul potrivit, dar astfel de membri de baza ai personalului nu sunt intotdeauna disponibili pe plan local. Nevoia acestor societati de a putea transfera temporar lucratori catre si in interiorul UE a devenit mai importanta in ultimii ani. Persoanele transferate in cadrul aceleiasi intreprinderi aduc in Europa cunostinte specializate si calificari, care contribuie la randul lor la consolidarea economiei europene si la atragerea mai multor investitii in statele membre.”
Persoanele transferate in cadrul aceleiasi intreprinderi reprezinta o categorie foarte importanta de lucratori pentru economia UE: de obicei, acestia sunt specialisti si manageri, cu cunostinte specifice societatii cautate, pentru care nu poate fi gasit un inlocuitor.
Transferul acestor angajati calificati catre UE este de natura sa creasca fluxurile de investitii, sa consolideze eficacitatea activitatii de administrare, sa extinda exporturile UE si sa sporeasca competitivitatea entitatilor UE pe pietele externe, precum si competitivitatea intregii Uniuni, ceea ce ar putea contribui la indeplinirea obiectivelor din Strategia Europa 2020.
Cu toate acestea, exista inca bariere in calea acestor migratii temporare. Societatile din afara UE se confrunta cu o multitudine de reguli si proceduri diferite atunci cand intentioneaza sa trimita angajati de baza catre filialele lor din diferite state membre ale UE. In plus, procedurile pentru obtinerea permiselor de munca in unele din tarile UE sunt lente si complexe, iar persoanele transferate in cadrul aceleiasi intreprinderi se confrunta cu dificultati atunci cand circula dintr-un stat membru in altul.
Comisia propune elaborarea unui set comun de reguli pentru o noua procedura accelerata de intrare (termen limita de 30 de zile, permis unic de sedere/ de munca) pentru un grup tinta de angajati cu inalta calificare („manager”, „specialist” si „stagiar cu studii superioare”) din tari din afara UE.
De asemenea, propunerea urmareste sa stabileasca conditii de sedere mai atractive pentru acesti angajati si familiile acestora, precum si un sistem mai simplu pentru persoanele transferate din afara UE, in vederea facilitarii mobilitatii acestora in interiorul UE. Aceste masuri ar fi suplimentate printr-un statut juridic clar care sa includa aceleasi conditii de lucru ca si cele pentru lucratorii detasati de o societate din UE.
Statele membre ale UE ar ramane competente sa decida cu privire la numarul persoanelor transferate, fiind prevazuta adoptarea unor dispozitii in scopul asigurarii caracterului temporar al migratiilor (maxim 3 ani pentru specialisti si manageri, 1 an pentru stagiarii cu studii superioare).
Planul de actiune privind migratia legala din 2005 descrie viziunea Comisiei asupra modului in care ar trebui dezvoltata in continuare o politica comuna privind migratia legala. Conform acestui plan, adoptarea unor propuneri legislative privind imigratia fortei de munca a fost programata pentru perioada dintre 2007 si 2009.
Consiliul a adoptat, in mai 2009, Directiva UE privind cartea albastra cu privire la migratia persoanelor cu inalta calificare. Propunerea Comisiei din 2007 privind permisul unic de munca si de sedere si drepturile migrantilor este examinat in prezent de catre co-legislatori. Cele doua noi propuneri legislative privind lucratorii sezonieri si persoanele transferate in cadrul aceleiasi intreprinderi completeaza acest pachet.
Programul de la Stockholm, adoptat in decembrie 2009 de Consiliul European, aproba Planul de actiune din 2005 al Comisiei si solicita adoptarea unei politici globale la nivel european cu privire la migratii, care reprezinta un obiectiv primordial pentru Uniunea Europeana.
Strategia Europa 2020 considera ca o politica bine organizata privind migratia legala va avea un rol de jucat nu numai pentru remedierea deficitelor de pe pietele fortei de munca si sporirea competitivitatii UE, dar va contribui, de asemenea, la abordarea provocarilor demografice, cu care se confrunta sau se vor confrunta in viitorul apropiat majoritatea statelor membre.
Comentarii articol (0)