Dezechilibrul care exista in prezent intre volumul de activitate, resursele alocate si durata solutionarii cauzelor are drept consecinte scaderea calitatii deciziilor, o dilatare excesiva a termenelor de judecata si dificultati in unificarea practicii judiciare, considera reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, intr-un comunicat transmis marti redactiei Avocatnet.ro.
Raspunsul CSM vine dupa ce Ministerul Justitiei a solicitat din nou Consiliului, printr-o scrisoare inaintata vineri, suspendarea „Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2010". MJ considera ca programul prezinta disfunctionalitati, iar continuarea aplicarii lui in instante are consecinte grave in ceea ce priveste respectarea obligatiei de a asigura solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a validat in sedinta din 3 decembrie 2009 „Programul pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatiiactivitatii in instante in anul 2010”, prin care, printre altele, se stabilea o limita maxima a incarcaturii de dosare la primul termen pe judecator, la nivel national.
Ca urmare a aplicarii programului, mai mult de 90% dintre magistrati au constatat cresterea calitatii actului de justitie, dupa cum releva datele unui sondaj desfasurat in randul judecatorilor, citat in comunicatul CSM.
Potrivit reprezentantilor magistratilor,
dreptul la un proces echitabil are drept componente: accesul liber la justitie, examinarea cauzei in mod echitabil si intr-un termen rezonabil, examinarea cauzei de catre un tribunal independent, impartial si stabilit prin lege. Echilibrul care ar trebui sa existe intre aceste componente impune dublarea personalului instantelor de judecata ( judecatori si personal auxiliar de specialitate) si dublarea sau chiar triplarea bugetului alocat instantelor de judecata.
In prezent: exista un dezechilibru intre volumul de activitate, resursele alocate si durata solutionarii cauzelor, care are drept consecinta previzibila scaderea calitatii deciziilor, o dilatare excesiva a termenelor de judecata si, implicit, dificultati in unificarea practicii judiciare, atentioneaza reprezentantii CSM.
Ei sustin ca adoptarea unor programe ca cel privind stabilirea volumului optim de activitate are ca scop mentinerea unui echilibrul intre calitatea si cantitatea actului de justitie, in conditiile in care
Ministerul Justitiei nu asigura suficiente resurse materiale si logistice si nu ia masuri legislative necesare unei bune functionari a justitiei.
Lipsa salilor de judecata in raport cu cresterea constanta a volumului de activitate, desfasurarea activitatii in spatii necorespunzatoare si insalubre, netransfererea sumelor rezultate din taxele judiciare de timbru si amenzile judiciare, precum si subdimensionarea schemelor de personal sunt cateva dintre probleme cu care se confrunta magistratii, potrivit comunicatului remis de CSM.
Judecatorii au constat ca o crestere a ritmului de solutionare a cauzelor duce la sacrificarea calitatii solutiilor pronuntate in detrimentul rolului asumat de catre magistrati de a rezolva impartial si obiectiv toate procesele cu care sunt investiti, se arata in documentul CSM.
De asemenea, scaderea calitatii hotararilor judecatoresti determinata de volumul excesiv de activitate (atributii jurisdictionale si nejurisdictionale aflate in competenta judecatorului), provoaca criza de incredere in justitie.
Potrivit Recomandarii nr. 94 ( 12 ) a Comitetului de Ministri privind independenta, eficienta si rolul judecatorului, statul trebuie sa adopte toate masurile necesare iar judecatorului, inainte sa i se ceara solutionarea litigiilor intr-o durata rezonabila de timp, trebuie sa i se creeze conditiile necesare respectarii cerintei referitoare la durata rezonabila a procedurii. Acest fapt este impus si de dispozitiile art. 38 din Legea nr. 304/2004, art.2 si 5 din HG 652/2009, se mai arata in comunicatul de la CSM.
Sustinerea Ministerului Justitiei potrivit careia „la indeplinirea numarului maxim de puncte, un judecator poate refuza intrarea in sedinta de judecata„ este lipsita de temei legal si faptic, cat timp numarul cauzelor inregistrate si solutionate in primul semestru al anului 2010 este cu mult mai mare decat cele inregistrate si solutionate in primul semestru al anului precedent, argumenteaza reprezentantii magistratilor.
Cerintele pe care le are sistemul de justitie in anul 2010 sunt partial finantate, in timp ce instantele de judecata sunt supraaglomerate din cauza cresterii numarului de dosare, mai mentioneaza ei.
Ministerul Justitiei a solicitat Ministerul Justitiei, a inaintat vineri, 15 octombrie, o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii prin care reitereaza solicitarea de suspendare a aplicarii "Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2010", considerand ca programul prezinta disfunctionalitati, iar continuarea aplicarii acestuia in instante are consecinte grave in ceea ce priveste respectarea obligatiei de a asigura solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.
Potrivit reprezentantilor MJ, in anumite instante care au aplicat programul se acorda termene si de 11-14 luni pentru dosarele nou intrate in sistem.
Consiliul Superior al Magistraturii va discuta in sedinta de Plen solicitarea Ministerului Justitiei de suspendare a aplicarii programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii in instante in anul 2010, dupa exprimarea unui punct de vedere de catre instante.
Comentarii articol (2)