Pana la sfarsitul anului 2010, peste 26.000 de bugetari vor fi disponibilizati, titreaza Financiarul.
Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul Vass, sustine ca, desi planeaza multa neincredere asupra capacitatii Guvernului de reajustare a administratiei publice, iar procesul este unul lent, totusi, din 50.000 de bugetari care trebuiau sa paraseasca sistemul public, din septembrie 2010 pana la sfarsitul anului, 24.862 au fost deja restructurati, urmand restructurarea altor peste 26.000 de bugetari.
Mii de elevi au ramas fara burse pentru ca pragul de acordare a fost coborat cu 1 ban, informeaza Adevarul.
Coborarea plafonului maxim de venit la acordarea burselor „Bani de liceu“ de la 150 la 149,99 de lei lasa fara bani mii de elevi. La un venit de 600 de lei brut, o familie cu doi copii la scoala nu se mai califica pentru a primi sprijin financiar prin Programul de burse „Bani de liceu“.
Ministerul Educatiei nu are bani pentru a sustine in acest an scolar bursele acordate prin Programul national „Bani de liceu". Desi numarul elevilor eligibili e de 128.298, cel al beneficiarilor e de 124.569. Andreea Enache si Daniela Ciobanu (17 ani), eleve in clasa a XI-a la Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu" din Craiova, judetul Dolj, au primit sprijin financiar din partea statului doi ani la rand pentru a putea urma cursurile liceului.
Aflati din Romania Libera Ce se intampla cu economia in 2011.
„Inflatie sau recesiune?" este intrebarea anului viitor. Insa, daca statul nu-si respecta promisiunile in fata creditorului FMI, raspunsul va fi „inflatie si recesiune".
De soarta a trei legi depinde nu doar soarta finantelor publice romanesti, ci si a economiei private. FMI a conditionat deblocarea acordului de imprumut de adoptarea legilor privind salarizarea unitara, pensiile si bugetul. Un eventual esec necontrolat al acordului ar duce la derapaje de curs valutar, preturi si dobanzi. La randul lor, aceste derapaje pot face ca 2011 sa devina al treilea an de recesiune. Legea salarizarii unitare si legea pensiilor erau conditii si in urma cu un an, cand FMI a suspendat pentru prima oara actualul acord dupa caderea Guvernului Boc. Desi ambele legi au fost initiate inca de atunci, iar legea salarizarii a fost chiar aprobata, nici una nu este inca in vigoare, iar 2011 este cel mai optimist termen. In cazul legii bugetului, cea mai mare provocare va fi sa imparta un buget cu 3 miliarde de euro mai sarac, in conditiile in care cresterea economica este incerta, iar singurul lucru sigur este ca deficitul bugetar trebuie sa scada de la 6,8% la 4,4% din PIB.
Bancherii se bat sa-si fure clientii unii altora, scrie Ziarul Financiar.
Bancherii incing lupta pentru atragerea clientilor cu istoric de plata bun de la concurenta si incearca sa vanda credite de refinantare cu perioada de gratie, dobanda promotionala sau fara comisioane.
Unele banci sunt dispuse chiar sa preia mai multe credite ale aceluiasi debitor si sa le con¬solideze sau sa imprumute clientilor o suma cu pana la 20% mai mare decat cea necesara refinantarii. Reducerile de dobanda sau eliminarea comi¬sio¬nului de acordare, care reprezenta un obstacol serios pentru refinantarea unui credit, a inceput deja sa se resimta in numarul clientilor care vin la ghiseu, spun bancherii.
E mai usor sa faci afaceri in Botswana decat in Romania, relateaza Capital.
Romania pierde un loc in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, clasandu-se pe locul 56 (fata de 55 in 2010) in Raportul Doing Business 2011, elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat joi la Washington.
Raportul studiaza situatia din 183 de economii. Romania, pe locul 56 la capitolul 'Unde este cel mai usor sa faci afaceri', se situeaza dupa Bulgaria, Botswana, St. Lucia, Azerbaidjan si Tunisia (locurile 51-55) si inaintea statelor Oman, Rwanda, Kazahstan si Vanuatu (locurile 57-60).
Comentarii articol (0)