Acum cateva zile, dupa ce Parlamentul European a adoptat drepturile europenilor ce calatoresc cu autobuzul, reprezentantii PE au cerut fanilor de pe Facebook sa trimita propriile lor experiente/opinii legate de transportul in comun. Reactiile au fost numeroase.
In ultima perioada de sesiune, dupa lungi negocieri cu statele membre, Parlamentul European a aprobat ultima „veriga“ in drepturile pasagerilor europeni, adoptand reguli pentru persoanele ce calatoresc cu autobuzul si autocarul. Care este insa situatia reala?
Unii pasageri sunt incantati…
„Transportul in comun se imbunatateste pe zi ce trece. Imi place foarte mult. Cred ca ofera una din cele mai frumoase experiente pe care le poate avea cineva. Ofera un mod de a cunoaste oameni noi si unici“, ne-a scris Andrei. „Calatorind din Marea Britanie in Danemarca, cu trenul, vizitezi intr-o dupa-amiaza patru tari; ma simt european in Belgia, asteptand un tren care vine din Franta si merge in Germania dupa ce trece prin Marea Britanie“, a explicat Boerge.
Lucien a povestit ca „in SUA, poti calatori doar in doua feluri: cu avionul sau autoturismul. Este nemaipomenit sa poti merge cu trenul in UE. Este fantastic.“
…altii sunt nemultumiti de preturi…
„Imi place transportul in comun in Suedia, dar cand pretul biletului echivaleaza cu costul consumului unui autovehicul, lucrurile merg in directia gresita“, a scris Susann.
Descriind situatia din Munchen, Philipp ne-a explicat ca transportul in comun este „pur si simplu prea scump“. „De aceea, cand mergi undeva cu familia, iti iei masina personala, pentru ca este mai ieftin“, adauga el. „Sunt din Portugalia si pot spune din propria experienta ca transportul in comun este extrem de scump pentru conditiile pe care le ofera“, scrie Filipa.
…in timp ce altii cer mai multe autobuze si trenuri
„Eu nu am masina personala. In autobuze pur si simplu nu poti urca. Adeseori nu exista decat o cursa pe zi“, se plange Claire, in timp ce Roland, din Austria, adauga ca ar vrea sa foloseasca transportul in comun, „insa ultimul tren catre orasul meu pleaca la ora 20.00“.
Pe de alta parte, Isabel, din Portugalia, a fost atat de suparata ca autobuzul a intarziat o ora, incat a refuzat sa plateasca.
„M-au dus la politie“, a scris ea, specificand ca a fost necesara interventia avocatilor. Protestul sau a avut insa un rezultat pozitiv: „autobuzele au venit apoi la timp“.
Probleme de alt tip
„Cred ca primul drept al unei persoane ce calatoreste cu trenul este sa aiba cale ferata in regiune. In nordul Italiei, principala problema este lipsa cailor ferate“, a scris Valter.
In ceea ce priveste cel mai mic stat UE… „Majoritatea drepturilor nu se vor aplica in Malta, deoarece regulile se aplica doar calatoriilor mai lungi de 250 de kilometri“, a explicat Neville.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (2)