Regatul Unit, Irlanda si Suedia au fost primele tari care au deschis piata fortei de munca pentru noile state membre, si asta chiar din momentul extinderii, in 2004. Celelalte tari europene le-au urmat treptat, Austria si Germania alaturandu-se grupului dupa scurgerea intregii perioade de tranzitie (de sapte ani).
“Dintre cele 10 tari care au aderat in 2004, Malta si Cipru au fost excluse de la orice restrictie, in timp ce unele tari precum Bulgaria si Romania inca mai fac obiectul unor astfel de constrangeri. Cu toate acestea, 15 state membre au ridicat aceste restrictii, iar restul au posibilitatea sa le prelungeasca pana pe 31 decembrie 2013”, se arata in documentul de presa.
In ciuda liberului acces acordat, cele doua state nu ar trebui sa se astepte la un flux prea mare de imigranti, mai precizeaza comunicatul.
Eurodeputatul Bogus³aw Sonik (Polonia) de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) este de parere ca aceasta decizie marcheaza sfarsitul unei ere.
„In sfarsit, noile state sunt puse pe picior de egalitate cu statele vechi. Acest lucru are o importanta simbolistica politica”, a adaugat parlamentarul european.
Potrivit statisticilor PE, numarul de imigranti a crescut de la 900.000 la 1,9 milioane in perioada 2003-2009 si se asteapta ca se va majora la 3,3 milioane pana in 2015 si la 3,9 milioane pana in 2020.
Comentarii articol (13)