Dupa trei ani de scaderi succesive, preturile la apartamentele scoase la vanzare de proprietari, intermediari si dezvoltatori au inceput sa creasca, informeaza imobiliare.ro. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre casele si terenurile intravilane, avand in vedere ca pretul unui teren a scazut cu pana la 15%, iar al caselor cu peste 8%.
Apartamente
Apartamentele, atat cele vechi cat si cele noi, au avut o evolutie pozitiva, in crestere, in primul trimestru al anului, valoarea unui mp util fiind de 1.043 euro, cu 0,97% mai mare decat la finalul lunii decembrie 2010, cand s-a inregistrat 1.033 euro/mp util.
Conform imobiliare.ro, pe segmentul apartamentelor vechi, in perioada mentionata, s-au inregistrat cresteri de pret in aproape toate orasele mari din tara. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la Constanta, in timp ce cresteri au fost inregistrate si la Timisoara (+1,5%), Bucuresti (+0,8%), Iasi (+0,6%) si Brasov (+0,5%). Doar in Cluj-Napoca preturile au scazut cu 1,6%.
Case si vile
Potrivit imobiliare.ro, spre deosebire de apartamente, evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite inainte de 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara a fost preponderent negativa, cu exceptia proprietatilor din Cluj-Napoca care au inregistrat o crestere de 1%.
Astfel, la Timisoara s-a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de peste 14%. Scaderi importante au avut loc in Capitala (-8,4%), dar si la Constanta (-6,8%). La Brasov, pretul solicitat pentru casele construite inainte de 1.990 a scazut cu 0,8% in intervalul analizat.
“Principalul atu al caselor vechi ramane amplasamentul, in cele mai multe cazuri vorbim de zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca pretul pe metru patrat solicitat in acest caz sa se mentina in continuare mai ridicat decat cel practicat pentru constructiile noi”, se arata in documentul remis de imobiliare.ro.
De asemenea, preponderent negativa a fost si evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite dupa 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara, exceptie, de aceasta data, facand Brasovul unde s-a inregistrat o crestere de 4% si Timisoara (+0,1%).
Cea mai mare scadere pe acest segment a fost inregistrata la Constanta (-7,2%). In Capitala, casele si vilele construite dupa 1990 s-au ieftinit cu 3,7%, ajungand sa concureze apartamentele noi, in timp ce in Cluj-Napoca, scaderea a fost de 1,8%.
Terenuri
Reprezentantii imobiliare.ro apreciaza segmentul rezidential al terenurilor pentru constructii ca fiind singurul inca departe de a-si reveni, inregistand in continuare scaderi importante de pret in toata tara. La Brasov si la Cluj, preturile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decat la finalul trimestrului patru din 2010. La Constanta, scaderea a fost de 5%, iar in Capitala de aproape 3%.
“Doar la Timisoara putem vorbi de o stagnare pe acest segment”, se mai arata in documentul remis de imobiliare.ro.
Comentarii articol (2)