Printre problemele ridicate in petitiile europenilor se numara incalcarea dreptului european in domeniul mediului inconjurator, esecuri in recunoasterea calificarilor profesionale, cereri pentru ameliorarea etichetarii, criza apei in Campania (Italia) si discriminarea turistilor straini in ceea ce priveste pretul permiselor de schi in Austria.
Raportul va fi votat in cadrul comisiei pentru petitii pe 14 iunie, iar in plen pe 4 iulie.
Din 2012, va intra in vigoare directiva privind initiativa cetatenilor prin care acestia pot solicita schimbari in dreptul European, daca intrunesc un numar de cel putin un milion de semnaturi. Totodata, conform PE, 2013 va fi Anul european al cetateniei. Astfel ca, pana atunci, cetatenii europeni pot atrage atentia asupra esecurilor in aplicarea regulilor europene prin intermediul petitiilor.
Conform PE, prima petitie a ajuns la Adunarea Parlamentara in primul an al crearii acesteia, in 1958. Adunarea a trebuit sa astepte pana in 1964 pentru a primi a doua petitie, iar pana in 1974, numarul petitiilor nu a depasit 10 pe an.
Numarul de petitii a crescut odata cu cresterea puterii Parlamentului European. Astfel ca, in 2010, la institutie au sosit 1.655 de petitii, individuale sau colective, dintre care 52% abordau probleme de competenta UE. Uniunea primeste de multe ori petitii referitoare la probleme nationale asupra carora, insa, nu are putere.
Mai mult de jumatate dintre petitii se refera la Spania, Germania, Italia sau UE ca intreg. Cele mai multe petitii au fost trimise de germani, spanioli, italieni, romani si polonezi. Estonii, slovenii si slovacii se numara printre cei mai putini activi in trimiterea de petitii la Parlamentul European.
Petitiile in 2010:
- au scazut cu 14% fata de anul precedent
- 52% au fost acceptate
- temele principale: mediul (245), drepturile fundamentale (152), piata interna (131)
- despre probleme aparute in Spania (288), UE (285), Germania (273), Italia (182), Romania (102)
- trimise de germani (409), spanioli (261), italieni (214), romani (101)
- in limba germana (430), engleza (295), spaniola (261), italiana (198)
Conform PE, orice cetatean al Uniunii Europene sau rezident al unui stat membru are dreptul, in mod individual sau in asociere cu alte persoane, sa adreseze petitii Parlamentului European in legatura cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii Europene si care il priveste in mod direct. De asemenea, orice societate, organizatie sau asociatie cu sediul in Uniunea Europeana isi poate exercita dreptul de a adresa petitii, acesta fiind garantat prin Tratat.
Petitia poate fi redactata sub forma de plangere sau de cerere si poate avea ca obiect chestiuni de interes public sau privat.
Petitia poate consta intr-o cerere individuala, o plangere, o sesizare referitoare la aplicarea dreptului comunitar sau un apel adresat Parlamentului European pentru a lua pozitie intr-o anumita chestiune. Astfel de petitii ii ofera Parlamentului European posibilitatea de a atrage atentia asupra oricarei incalcari a drepturilor unui cetatean european de catre un stat membru, de catre autoritatile locale sau orice alta institutie.
Comentarii articol (1)