Doar 10% din membrii consiliilor de administratie ale celor mai bune companii europene sunt femei, desi in 2009 acestea au primit mai mult de jumatate dintre diplomele universitare acordate in Europa. Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (Grecia) lupta pentru o reprezentare mai echilibrata a genurilor in salile de consiliu. Este luata in considerare si varianta introducerii de cote legale pentru femeile cu o cariera in afaceri.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Desi valorile pot varia intre diferite state membre, statisticile arata ca femeile nu au o reprezentare puternica la nivel de management in cadrul companiilor. Dat fiind progresul lent facut pentru o reprezentare mai echilibrata a sexelor, va mai fi nevoie de aproximativ 50 de ani pentru a atinge o reprezentare de 40% a femeilor in conducerea companiilor.
Un subiect abordat in trecut
Prima solutie gasita pentru a atinge o reprezentare mai echilibrata a fost introducerea unor coduri de conduita pentru intreprinderi. Companiile trebuie sa adopte astfel cote benevole pentru a incuraja reprezentarea femeilor in etajele superioare ale ierarhiilor corporatiste.
„In cazul in care intreprinderile nu reusesc sa ia initiative si sa puna in practica masurile proprii, o solutie ar putea fi cotele stabilite prin lege. Dar trebuie sa acordam atentie in primul rand diversitatii din diferitele state membre inainte sa cerem un prag de 40% pana in 2015. Statele UE nu avanseaza in acelasi ritm in acest domeniu: unele sunt foarte departe de aceasta limita, in timp ce altele aproape au atins-o, gratie masurilor luate de stat sau intreprinderi", declara eurodeputata Rodi Kratsa-Tsagaropoulou.
Cote nationale vs. cote europene
Unele state europene au mers chiar mai departe si au introdus legi prin care li se cere companiilor sa respecte anumite cote pentru numarul de femei care figureaza in consiliile de administratie. Franta a adoptat legi conform carora pana in 2015 companiile mari trebuie sa atinga un prag de 40% in ceea ce priveste reprezentarea femeilor. Spania a introdus acest tip de legi in 2007, pastrand aceeasi cota si acelasi termen limita, iar in Italia subiectul inca este dezbatut.
Potrivit unui studiu al Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE) numarul femeilor de cariera din Romania a inceput sa creasca din anul 2000. Cu toate acestea, peste 60% dintre manageri si supervizori considera ca femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale decat barbatii.
Rodi Kratsa-Tsagaropoulou cere adoptarea unor „actiuni pozitive in vederea obtinerii unei utilizari optime a resurselor umane feminine la toate nivelurile intreprinderilor”. in raportul elaborat, eurodeputata „invita Comisia sa elaboreze o foaie de parcurs pentru stabilirea obiectivelor specifice, masurabile, adecvate, realiste si situate in timp, care trebuie indeplinite pentru a obtine o reprezentare echilibrata.”
Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen va vota propunerile pe 25 mai. Votul in plen este programat pentru sesiunea din iulie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)