Numarul total de monede falsificate este foarte mic in comparatie cu numarul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice puse in circulatie din randul celor mai mari cupiuri (50 de centi, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o moneda contrafacuta la 100 000 de monede autentice.
„Proprietarii de magazine, intreprinderile mici si cetatenii sunt in mod deosebit expusi riscului de a primi monede si bancnote false. Combaterea falsificarii banilor este, prin urmare, vitala pentru protejarea contribuabililor cinstiti”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul responsabil cu masurile antifrauda.
Conform CE, masuriel de prevenire si detectare in statele membre si la nivelul UE au dat rezultate bune in lupta impotriva falsificarii monedei euro. Acestea includ legislatie, analiza si cooperare tehnice, coordonarea in materie de aplicare a legii, precum si cooperarea judiciara. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate si de alte aparate care functioneaza cu monede si sunt reglate corespunzator.
Totodata, Parlamentul European si Consiliul au adoptat un regulament care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012 si stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice.
In ceea ce priveste bancnotele euro falsificate, aproximativ 600.000 de bucati au fost retrase din circulatie in 2011, dupa cum a anuntat Banca Centrala Europeana, care este responsabila cu protejarea bancnotelor impotriva falsificarii. Numarul total de bancnote falsificate retrase din circulatie in 2011 a fost cu 19,3 % mai mic decat cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt in continuare cele de 20 de euro si de 50 de euro.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)