... priveste evenimentele ce au avut loc în localitatea Hadareni din judetul Mures la data de 20 septembrie 1993, când locuintele a 13 familii de romi au fost incendiate.
Curtea a retinut ca Guvernul si 18 dintre cei 25 de reclamanti au convenit sa stinga litigiul pe cale amiabila si a decis scoaterea de pe rol a cauzei cu privire la acestia, apreciind ca angajamentele asumate de parti reprezinta o solutionare justa a cauzei, în conformitate cu standardele CEDO. Astfel, Guvernul s-a angajat sa plateasca celor 18 reclamanti sume cuprinse între 11.000 si 23.000 euro cu titlu de despagubiri materiale si morale, precum si sa initieze sau sa continue aplicarea unor masuri menite sa previna aparitia unor situatii similare în viitor, cuprinse în Strategia guvernamentala pentru îmbunatatirea situatiei romilor din 2001.
Printre acestea se numara îmbunatatirea programelor educationale pentru prevenirea si combaterea discriminarii romilor, stimularea participarii romilor la viata economica, sociala, culturala si politica, respectiv identificarea, prevenirea si solutionarea conflictelor de natura sa genereze violente familiale, comunitare sau interetnice. La rândul lor, reclamantii s-au angajat sa renunte la orice pretentii fata de statul român decurgând din prezenta cauza.
Trebuie subliniat, în acest context, ca evenimentele care au generat litigiul la Strasbourg s-au petrecut cu mai bine de un deceniu în urma, într-o perioada în care România nu era parte la Conventie, iar instantele interne au condamnat penal 12 sateni implicati în evenimente si au acordat reclamantilor despagubiri pentru prejudiciile materiale si morale suferite. În plus, imediat dupa evenimente, Guvernul a alocat fonduri bugetare destinate reconstruirii caselor avariate sau distruse.
Comentarii articol (0)