Sectiunea I Scop
Art. 1 - Prezenta lege are drept scop stabilirea principiilor, cadrului general si a procedurilor pentru acordarea contractelor de finantare nerambursabila din fonduri publice.
Sectiunea a II-a Definitii
Art. 2 . - În sensul prezentei legi, se întelege prin:
a.) Activitate generatoare de profit - activitate care produce un profit în mod direct pentru o persoana fizica sau juridica;
b.) Contract de finantare nerambursabila - contract încheiat, in conditiile legii, intre o autoritate publica, având calitatea de ordonator principal de credit, numita în continuare, autoritate finantatoare, si o persoana fizica sau o persoana juridica româna de drept privat, denumita în continuare beneficiar.;
c.) Finantare nerambursabila - alocatie financiara directa din fonduri publice, în vederea desfasurarii de catre persoane fizice sau juridice române de drept privat, a unor activitati nonprofit care sa contribuie la realizarea unor actiuni sau programe de interes public national, regional sau local;
Sectiunea a III-a Domeniu de aplicare
Art.3 . - (1) Prevederile prezentei legi se aplica pentru atribuirea oricarui contract de finantare nerambursabila, fara a se aduce atingere procedurii stabilite prin legi speciale .
(2) Regimul instituit prin aceasta ordonanta de urgenta pentru finantarile nerambursabile nu este aplicabil fondurilor speciale pentru ajutor umanitar si interventie în caz de dezastru.
Art.4 - Potrivit dispozitiilor prezentei legi, nu se acorda finantari nerambursabile pentru acoperirea, directa sau indirecta, a nici uneia dintre urmatoarele categorii de cheltuieli sau plati:
a) cheltuieli salariale ale institutiilor publice ori regiilor autonome, costuri de contractare a împrumuturilor sau biletelor de valoare, ori plati datorate în baza contractelor de achizitii publice;
b) cheltuieli în vederea exercitarii autoritatii de stat;
c) platile contractate pentru activitatile prevazute la art. 6, alin. (1) si alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001, fie ele derulate chiar si în scop nonprofit.
Sectiunea a IV-a Principii de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila
Art.5. - (1) Acordarea finantarilor nerambursabile se face cu respectarea principiilor transparentei si tratamentului nepreferential.
(2) Finantarile nerambursabile nu se acorda cumulativ sau retroactiv.
(3) Finantarile nerambursabile trebuie însotite, întotdeauna, de o contributie de minim 10% din valoarea totala a finantarii din partea beneficiarului.
(4) Finantarile nerambursabile nu se acorda pentru activitati generatoare de profit si nici pentru activitati din domeniile reglementate de Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate .
Art. 6. - (1) Finantarile nerambursabile sunt efectuate numai în limita unui plafon anual, stabilit potrivit prevederilor legale referitoare la elaborarea, aprobarea, executarea si raportarea bugetara a veniturilor si cheltuielilor ordonatorilor de credite.
(2) Finantarile nerambursabile planificate în conditiile de la alin. (1) se acorda pe baze competitive si concurentiale, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001.
Art. 7. - (1) În vederea atribuirii contractelor de finantare nerambursabila, se aplica, în mod corespunzator, prevederile art. 9, art. 14 si art. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001.
(2) Procedura de negociere, reglementata prin art. 9, alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 nu se aplica în cazul atribuirii contractelor de finantare nerambursabila.
(3) Procedurile de planificare si executare a plafoanelor de cheltuieli privind finantarile nerambursabile, procedurile de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila, contractele de finantare nerambursabila semnate de autoritatea finantatoare cu beneficiarii, precum si rapoartele de executie bugetara privind finantarile nerambursabile, constituie informatii de interes public, potrivit dispozitiilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
Art. 8. - (1) Pentru aceeasi activitate nonprofit determinata, un beneficiar nu poate contracta decât o singura finantare nerambursabila de la aceeasi autoritate finantatoare.
(2) În cazul in care un beneficiar contracteaza, pe perioada aceluiasi an fiscal, mai mult de o finantare nerambursabila de la aceeasi autoritate finantatoare, suma finantata nu poate depasi ½ din plafonul anual prevazut la art.6 .
Art. 9 - Cheltuielile eligibile, daca au fost contractate înainte de depunerea ofertei ori înainte de începutul anului fiscal, nu vor putea fi platite în baza unui contract de finantare nerambursabila.
#PAGEBREAK#
Sectiunea a V-a Proceduri de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila
Art. 10. - (1) Pot fi beneficiari ai finantarilor nerambursabile, potrivit prezentei legi, persoanele fizice sau persoanele juridice române de drept privat care deruleaza activitati nonprofit menite sa sprijine realizarea unor obiective de interes public general sau comunitar si candideaza, concureaza ori oferteaza pentru cheltuirea fondurilor publice stabilite în conditiile art. 5-8 din prezentul act normativ.
(2) Prevederile art. 30, art. 98 si art. 99 din Ordonanta de urgenta nr. 60/2001 se aplica în mod corespunzator si persoanelor care participa la procedura de atribuire a contractului de finantare nerambursabila.
Art. 11. - (1) Criteriile de selectie pentru atribuirea contractelor de finantare nerambursabila trebuie sa faca posibila evaluarea, pe baze competitive si concurentiale, a capacitatii candidatilor, concurentilor ori ofertantilor de a duce la bun sfârsit activitatea propusa pentru finantare,
(2) Criteriile de atribuire a contractului de finantare nerambursabila trebuie sa faca posibila evaluarea calitatii propunerilor si a specificatiilor tehnice si financiare, urmând sa fie publicate în anuntul de participare.
(3) Prevederile art. 16-70 din Ordonanta de urgenta nr. 60/2001 se aplica în mod corespunzator si în procesul de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila.
Sectiunea a VI-a Platile si controlul executarii contractelor de finantare nerambursabila
Art. 12. - (1) Autoritatea finantatoare si beneficiarul pot stabili, prin clauzele contractului de finantare nerambursabila, ca platile catre beneficiar sa se faca în transe, în functie de evaluarea posibilelor riscuri financiare, durata si evolutia în timp a activitatii finantate, ori de costurile interne de organizare si functionare ale beneficiarului, aplicându-se în mod corespunzator prevederile art. 71-76 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001.
(2) Autoritatea contractanta nu va elibera beneficiarului ultima transa a finantarii nerambursabile mai înainte de a valida raportul final de activitate si raportul financiar, pe care beneficiarul este obligat sa le depuna la sediul autoritatii contractante în termen de cel mult 30 de zile de la terminarea activitatii. Autoritatea contractanta îsi pastreaza dreptul de a face verificari ulterioare validarii celor doua rapoarte, în scopul completarii dosarului finantarii nerambursabile, aplicându-se în mod corespunzator prevederile art. 77-79 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001.
Art. 13. - (1) Atunci când, pentru îndeplinirea obligatiilor contractuale, beneficiarul achizitioneaza, din fonduri publice nerambursabile, bunuri, lucrari sau servicii, procedura de achizitie este cea prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001. (2) Contractele de finantare nerambursabila vor prevedea, sub sanctiunea nulitatii, calitatea Curtii de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derularii activitatii nonprofit finantate din fonduri publice.
Art. 14. - Actele sau deciziile care determina sau sunt rezultatul încalcarii prevederilor prezentei legi pot fi atacate în temeiul dispozitiilor art. 80-101 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001.
Sectiunea a VII-a Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 15 - Dispozitiile prezentei legi se coreleaza, în mod corespunzator, cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, aprobata prin Legea nr. 212/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 16. - Prezenta lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 17. - În termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, ordonatorii principali de credite vor adopta actele prin care stabilesc plafonul anual pentru finantarile nerambursabile din domeniul lor de activitate, cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica.
Comentarii articol (0)